Горещи новиниИкономика

С блокада на гл. път София – Варна фермери казаха: „Стоп на гаврата със земеделските производители“

Стопаните настояват за забрана на вноса на храни и суровини от Украйна

 

С ТРАКТОРИ И ТЕЖКА АГРОТЕХНИКА ФЕРМЕРИ БЛОКИРАХА ГЛАВНИЯ ПЪТ СОФИЯ – ВАРНА, В РАЙОНА НА ШЕРЕМЕТЯ в понеделник. Митингът бе част от общонационалния протест на селскостопанските производители у нас по повод отменената от НС забрана за внос на храни и суровини от Украйна. Около 150 представители на агросектора от Великотърновска и Габровска област призоваха за незабавни мерки за спасяване на земеделието и животновъдството у нас. Протестиращите носеха плакати с лозунг „Стоп на гаврата със земеделските производители“, развяваха български знамена и изразиха гняв от определението, с което премиерът Николай Денков ги назова – „терористи“. Мероприятието бе охранявано от десетки служители на полицията, а на място бяха лично началникът на РПУ В. Търново гл. инсп. Веселин Райков, шефът на сектор „Пътна полиция“ гл. инсп. Радостин Върбанов и директорът на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов.

Началото на протеста бе насрочено за 10:00 ч., но масови полицейски проверки на земеделската техника забавиха старта на организираната проява.

„Тракторите са спрени за проверка на различни места, а това е саботаж на нашия протест. Забавянето на тежката техника цели да провали протеста. Униформените пречат на машите да пристигнат на време. Полицаите проверяват щателно документите на машините, тестват трактористите за алкохол и т.н. Забавя се техника в Кесарево, Стражица, Лясковец“, заяви Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители и говедовъд от Поликраище.

Той допълни, че е говорил с началниците на районите управления и е поел от името на бранша ангажимент протестът да не пречи на обществото.

„Нещата са много дълбоки. Политиците старателно отглеждаха 35 години едно „плодче“. Целият селскостопански бранш търпеше непрестанни щети и се стигна до там, че от износител в световен мащаб, се превърнахме в вносител номер 1. Над 20 пъти се сви производството на зеленчуци, плодове, животни и т.н. Това е целенасочена политика от началото на прехода. Плодчето узря и сега е време политиците да се „нахранят“ с него“, заяви фермерът Красимир Иванов от село Руня, който е член на управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, и  отглежда над 800 кози.

„Животновъдството е пред колапс. Цялото семейство работим в нашата ферма. Отглеждаме 200 крави. Не издържаме на ниските изкупни цени на млякото – 70 ст. за литър! Мандрите нямат интерес към нашето мляко, заради вносното. Казват, че уж се внася от Румъния, но то е от Украйна. Народът яде некачествена храна“, сподели Никола Енчев от Добри дял.

„3,20 лв./ кг. е изкупната цена на меда у нас. Просто 2 години никой не купува българския мед, заради вноса от Украйна“, допълни Продан Проданов от Стражица.

На протеста имаше представители от туристическия бранш, които споделиха, че са дошли, за да защитават агропроизводителите. По думите им те са техни доставчици и партньори в бизнеса и призоваха за солидарност от цялото общество.

Исканията на фермерите са продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. Настояват за изплащане до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Призовават за осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. Искат още облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по Общата селскостопанска политика, с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Фермерите категорично отрекоха в основите на протеста да има политически мотиви.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

9 thoughts on “С блокада на гл. път София – Варна фермери казаха: „Стоп на гаврата със земеделските производители“

 • Вие го виждате гавра, и те са производители като вас, пазара е свободен за всички

  Отговор
 • На “умните” полицаи не им ли идва на акъла, че техните семейства и техните деца ще ядат от ГМО украинското жито, ще се разболяват и умират от РАК ??? Кога българите ще се обединят и ще отстояват собственото си съществуване, здраве, благоденствие?

  Отговор
  • Ти май си още по-умен от полицаите с това ГМО. В руската преса ли прочете тия велики откровения или си ги знаеш по рождение?

   Отговор
 • Стоп на гаврата върху българските потребители от производителите.

  Отговор
 • Гледайте клипа в канала на Карбовски “Ще ни бъде ли?”

  Отговор
  • За да гледаш Карбовски трябва да си заблуден или умствено ограничен. Третият вариант е да си сеирджия и да търсиш простотии за забавление.

   Отговор
 • В Гърция за по-дребни проблеми блокират всичко, тук трябва да ти посегнат на хляба, че да излязат. А трите хикса да си пие чернобилската доза и да заминава да го хранят в Киев.

  Отговор
  • Ами нали вие, комунистите отричане упорито чернобилската радиация.

   Отговор
  • Умник, ако не ти е известно, Беларус е доста близо до Чернобил. Ако е оттам храната каква е – чиста и необлъчена, а? С червена опаковка, сърп и чук.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *