Образование

Здравните власти издадоха 17 предписания за подобряване на базата в местни училища

Здравни инспектори връчиха 17 предписания на директори на учебни заведения в областта за необходимост от подобряване на материално-техническата база.

Установените пропуски в образователните институции са засечени в рамките на ежегодния обход на служителите на РЗИ по повод началото на новата учебна година. Проведени са 194 проверки на учебни заведения в областта за периода от 1 до 14 септември.

В РЗИ са постъпили 8 молби от директори на училища за удължаване на срока на дадените предписания. Това са ПГ по туризъм „Д-р П. Берон“ – Велико Търново, ОУ „Неофит Рилски” – Килифарево, ПГ по транспорт „Васил Друмев“ – Стражица, ОУ „Климент Охридски“ – Павликени, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Златарица, ОУ „Елин Пелин“ – Първомайци, ОУ „Николай Райнов“ – Кесарево, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Долна Оряховица.

Предписанията са за ремонтни дейности, изискващи по-големи инвестиции, за които не са осигурени финансови средства през настоящата година. Става дума за полагане на външни мазилки, ремонт на подови настилки, пребоядисване на стени и тавани в класните стаи, коридори и физкултурни салони. Сред необходимите подобрения попадат и осигуряване на осветление, отговарящо на хигиенните норми, ремонт на козирка на покрив и други.

От РЗИ уточниха, че неизпълнението на мероприятията от предписанията с удължен срок не създава пряк риск за здравето и безопасността на учениците и не възпрепятства започването на новата учебна година.

Във всички училища е осигурено медицинско обслужване на учениците от медицински специалисти в училищата, в които са разкрити здравни кабинети, и от общопрактикуващи лекари.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *