Забава и знание

Дали да си взема куче или котка?

Ние сме нация от любители на домашните любимци и с основание! Котките и кучетата предлагат безусловна любов, привързаност и приятелство, както и множество терапевтични ползи, като подобрено общо здраве и благополучие – в крайна сметка на кого не му харесва да се погушка с космат приятел в края на дълъг ден?

Да се избере между котка или куче може да е трудно решение, но най-общо кучетата изискват повече внимание, докато котките са по-независими. Но ако обичате да се гушкате с косматия си приятел – и то не само когато на котка ви ѝ отърва – тогава може би кучето е правилният избор за вас. Собствениците на домашни любимци имат по-ниски нива на холестерол, по-ниско кръвно налягане и е по-малко вероятно да страдат от стрес, депресия и тревожност. Проучване на Министерството на здравеопазването на САЩ дори показа, че притежаването на домашен любимец значително подобрява шансовете за оцеляване след инфаркт, докато проучване в Обединеното кралство установи, че хората, които притежават домашен любимец, се справят със стреса и загубата по-добре от тези, които нямат. Така че да сте собственик на домашен любимец е полезно не само заради гушкането!

Най-популярните домашни любимци сред бозайниците в Обединеното кралство са котките и кучетата и са разделени наравно по отношение на предпочитанията: приблизително 20% от домакинствата в Обединеното кралство притежават котки и 21% притежават кучета. Котките и кучетата имат различни потребности и характеристики, така че решението се повлиява и от начина на живот точно толкова, колкото и от личното предпочитание. Не става въпрос толкова за това кое е по-хубаво – кучето или котката – а кое животно ще отговаря по-добре на начина ви на живот, като вземете предвид нивото си на активност, пространството, с което разполагате у дома, дали имате деца, или не, и колко време можете да отделите за домашен любимец. Разбира се, решението може да стане и още по-трудно, благодарение на огромното разнообразие от налични породи. Да гледате „Чихуахуа“ например е много различно от това да гледате „Немски дог“!

Не знаете коя порода е подходяща за вас? Прегледайте нашата Библиотека породи кучета или Библиотека породи котки за повече информация относно различните породи котки и кучета или пък помислете за възможността да осиновите смесена или кръстосана порода куче или кръстосана порода коте от приют за бездомни животни.

Котките и кучетата имат различни потребности и характеристики, така че решението се повлиява от начина ви на живот точно толкова, колкото и от личното предпочитание.

Признаци, че за вас са подходящи кучетата

Ако сте енергични, обичате да прекарвате време навън и да сте активни, то може би кучето е правилният избор за вас. Кучетата се нуждаят от много стимули, чист въздух и редовни разходки, така че са най-подходящи за хора, които имат двор, живеят в селски район или имат удобен достъп до паркове и открити пространства. Добре възпитаните кучета могат да се взимат на почивки и обичат да прекарват дните си навън и да пътуват. За разлика от котките, те не са животни, които обичат уединението, така че не трябва да бъдат оставяни сами по цял ден – ако имате дълго работно време или работата ви е много ангажираща, се замислете дали ще можете да му отделяте вниманието, което заслужава. Ще трябва също и да отделите време да ги тренирате и да полагате грижи за козината им. Има множество различни породи кучета, различаващи се по размери, форма, темперамент и окосмяване и трябва да вземете и тези индивидуални разлики предвид, ако обмисляте да си вземете куче. В крайна сметка, ако имате нужните пространство и време, ще бъдете възнаградени с домашен любимец, който е емпатичен, игрив, закрилящ и верен спътник за цял живот.

Признаци, че за вас са подходящи котките

Ако разполагате с ограничено жилищно пространство, времето ви е много ангажирано или просто искате по-независим домашен любимец, е възможно за вас да е по-подходящо да вземете котка, отколкото куче. Котките са сравнително тихи и са доволни да бъдат оставени намира да спят и да се забавляват сами през по-голямата част от деня, особено ако им е позволено да излизат навън. Не се нуждаят от разходки, така че често пъти котките са по-подходящи за хора, които не са много активни. Харесва им обаче да общуват и обичат да си играят с тях. Редовната грижа за козината също е важна, особено ако имате по-дългокосместа котка. За разлика от кучетата, котките не се нуждаят от много пространство в дома особено ако имат достъп до двор. Дори и без достъп до пространство на открито, котките ще са доволни, ако са хранени правилно и имат достъп до котешка тоалетна, играчки и стъбла за драскане, за да занимават ума и тялото си. Също така е важно редовно да общувате с тях, така че ако пътувате, ще трябва да намерите някой да се грижи за котето, което може да означава да помолите съсед да го наглежда редовно или да го оставите в хотел за котки, където ще се грижат за него, докато ви няма. Въпреки че нямат склонността на кучетата да демонстрират неизчерпаема енергия, котките често пъти са по-самостоятелни и са любящи, привързани, релаксиращи и забавни домашни любимци.

Още ли не можете да решите? Много хора еднакво обичат и кучета, и котки, а при подходящи обстоятелства двете животни могат да се разбират доста щастливо в едно домакинство, ако им дадете време да се опознаят. За още съвети за въвеждането на нови домашни любимци към другите вижте насоките ни относно запознаване на кучето ви с други домашни любимци или запознаване на котката ви с други домашни любимци. Ако наистина не можете да изберете между куче и котка и имате възможност да осигурите подходящ дом и за двете, кученце и коте, отгледани заедно, обикновено се научават да живеят заедно веднага, а може дори да станат и най-добри приятели!

One thought on “Дали да си взема куче или котка?

  • По-добре много кучета и котки отколкото перничанка!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *