Култура

Решават ще има ли паметник на цар Борис III в старата столица

На последната си сесия Общинският съвет трябва да реши дали да бъде изграден паметник на цар Борис III във Велико Търново.

Идеята на Евгени Коев, председател на групата ВМРО – БНД, бе огласена още през февруари тази година, но местният парламент така и не стигна през годината до конструктивно решение. Междувременно бе създаден Инициативен комитет, включващ общински съветници, общественици и граждани.

Предложението е бюст-паметникът на цар Борис III, наречен от народа Цар Обединител и получил при рождението си титлата княз Търновски, е да бъде на съществуващ, но неизползван постамент в парк „Марно поле”, северно от главната му алея. Той ще бъде от бронз, фигурата ще бъде в цял ръст, близка до естествените размери, а царят ще бъде изобразен в празнична тържествена униформа. Едва след положително решение на Общинския съвет ще се пристъпи към съгласувателни процедури и одобрение на документацията на инвестиционното намерение.

Мотивите за издигане на паметника в старата столица, посочени още в началото на инициативата, са, че това е възможност за преоценка на управлението на един от най-успешните български държавници, както и на наложени клишета след 1944 г., продължаващи да битуват и да се предават неоправдано на младите българи. Паметници на цар Борис III вече има изградени в редица градове в България, а и в чужбина и според инициаторите е редно монархът, носил в продължение на 24 години титлата княз Търновски, да има подобаващ знак и в старата столица. А и това е начин да се подобри част от пространството на този централен парк във Велико Търново.

Даването на съгласие за изграждане на паметника е последна точка в дневния ред на заседанието, като Постоянната комисия по образование, наука и култура не е взела решение заради липса на кворум.

През 2023 г. се навършват 80 години от смъртта на цар Борис III и 105 години от коронясването му.

Ана РАЙКОВСКА

7 thoughts on “Решават ще има ли паметник на цар Борис III в старата столица

 • Някои факти за Борис III:
  – Единствения държавен глава до Хитлер на Олимпийските игри в Берлин
  – Подкрепил 2 държавни преврата (’23 и ’34), включително и кървавите събития след първия
  – Подписал смъртната присъда на сина на приятеля на баща си Йонко Вапцаров
  – Плащал безумни пари за главите на партизаните насъсквайки хората един срещу друг

  Чудя се кой ще е най-подходящия паметник да се постави срещу този на Борис 3: този на Гео Милев или този на Вапцаров? Та поглеж поне паметника се засрами. Или на паметника на Стамболов да се изпишат думите му: ” Българският народ много неща може да ми прости, но никога няма да ми прости, че му доведох този цар” ?

  Отговор
 • До къде стигнахме,да се дискутира ,дали да направим паметник на човек довел България до 3та национална катастрофа! Некадърника не се научи от баща си Фердинанд,да не повтаря грешките му….цялата фамилия не заслужава паметници.Да не забравяме и онова безродно, испанско говедо,което дойде с наглостта си да си приберял имотите на баща си,БЕЗ да са допринесли НИЩО за България….

  Отговор
 • Негово величество цар Борис трети е бележит български държавник, който заслужава паметник.

  Отговор
  • Кое е бележитото,което направи за България?? Че ни върна 50г назад ли,че загубихме още земи и население,че беше фашист и подкрепящ Хитлер,кое бе,неграмотник?

   Отговор
   • Върна ни Добруджа. По негово време България изпревари по развитие всички балкански страни. Предпази ни от ужасите на войната и от комунистическата зараза. И никога не е бил фашист. То и твоя Сталин беше приятел с Хитлер.

 • Допускащите паметник на убиеца на най-великия български поет,революционер,от световна класа творец,са съвременни фашисти в България.
  Смърт на капитало фашизма във всичките му прояви!!!!!!!!!!Бащите ни умираха,за да унищожат бактерията на царския фашизъм.

  Отговор
 • Направете референдум и тогава. Повечето търновци сме против издигане на паметник на противоречива личност като ” каращия влака” Борис 3 . Направете паметник на Иван Асен II,или на цар Иван Александър. Този е бил близък с Хитлер.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *