Горна ОряховицаЗдраве

За 6 месеца от разкриването на интензивния сектор в горнооряховската болница са лекувани 235 пациенти

235 ПАЦИЕНТИ СА БИЛИ НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИЯ СЕКТОР ЗА ТЕРАПЕВТИЧНО БОЛНИ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ за изминалите 6 месеца.

Звеното бе разкрито на 10 април с инвестиция 307 000 лв., отпуснати за ремонт по процедура за справяне с пандемията от коронавирус. В структурата лекуват хора с тежки диагнози като исхемични и хеморагични инсулти, сърдечна недостатъчност, усложнени пневмонии, ХОББ и други. Болните попадат в звеното след насочване от различни отделения в клиниката, като основен критерий за престоя им там е тежестта на тяхното състояние.

„След като пациентът не е в състояние да се обслужва сам и се нуждае от 24-часови грижи и наблюдение, той се настанява в интензивния сектор. За първите 6 месеца в структурата са направени и седем тромболизи. Това е лечебна процедура, която се прилага на пациенти с исхемичен инсулт със спазен „златен час“ – времето от 4 часа и половина от първите симптоми на инсулта, в които пострадалият е получил медицинска помощ“, коментира управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов. Той допълва, че приложена навреме и правилно тромболизата значително намалява пораженията от мозъчния удар.

Интензивният сектор е с капацитет от 16 легла, разположен е в непосредствена близост до филиала на Спешна помощ и има собствен асансьор. Звеното е денонощно покрито от дежурен персонал, който борави с най-съвременна апаратура.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *