Водещи новиниОбщество

Занаятчийски изделия, мед, сирене, планински билки и родни домати от 7 лв. предложи Фермерският пазар

В съботата на 16 септември Фермерският пазар в кв. „Бузлуджа” бе значително по-разнообразен от предишните си издания, тъй като

за пръв път редом с фермерите да продават продукцията си се наредиха и занаятчиите.

Условието бе те да имат майсторско свидетелство и на немалко маси то бе изложено на видно място.

Вярно е, че занаятчиите бяха в по-задните редици на пазара, но и към тяхната продукция имаше определен интерес. Ако не да купуват, поне да се любуват на веселите кукли на Мария, плетените терлички, красива украса от цветя за дома, бижута и многобройни изделия от дърво с най-различно предназначение.

Двата реда сергии отново бяха заети от производители на селскостопанска продукция и така е редно, защото да се продават храни е основната функция на кварталния кооперативен пазар.

Явно разчуло се за успешните продажби на мед от предните съботи, в тази пчеларите определено преобладаваха.

Поне на три-четири маси се продаваше мед във всичките му разновидности – манов, билков, акациев, добит от различни краища на България, както и други пчелни продукти.

Хора се трупаха и край сергиите с истински сирене и кашкавал, домашни сладки и плодови напитки, които вече станаха традиционни за Фермерския пазар.

Все още може да се купи лук на 2 лв. за килограм, изненада бе обаче цената на доматите от с. Балван, които вече се продават на 7 лв.

Вярно е, че идва краят на сезона, но високата цена накара доста купувачи да се позамислят. На същото място пъпешите върнаха цената си от началото на сезона и отново се продават на 3,50 лв. В края на краищата, докато стигнат до клиентите, в тях е вложен много труд и производителите имат право да си определят цените. Който може да си позволи – купува.

Малка сергия отрупана с много билки, повечето брани в Стара планина, а други – култивирани, също обра овациите на дошлите на Фермерския пазар тази събота. Земеделският производител е Теменуга Христова от Русе, а до нея с клиентите работеше Мая Николова. Отглеждат билките върху площ приблизително 2 декара.

„Предлагаме мурсалски чай, собствено производство, култивираме го от 8 години, на 20 км от Русе. Всички казваха, че е невъзможно, но се оказа, че вирее много добре. Имаме още жълт кантарион, дафинов лист, дивисил, джоджен, бял равнец, лавандула, риган, невен, сухи люти чушлета, червен пипер и още много други подправки”, изрежда Мая.

Имаше още бабини зъби, борови връхчета и полски хвощ, бран край Шумен. Отварата от него стимулира обмяната на веществата и поддържа имунната система. Съотношението е една супена лъжица на половин литър вода, прави се продължителна запарка за 15 – 20 минути.

Хубаво е при всяка нова запарка билката да се подменя, за да има ефект, уточнява Теменуга Христова. Опаковките на билките и подправките са с различен грамаж, но цените варират от 3 лв. до 3,50 лв.

А който не си е правил мурсалски чай, като мен, важно е да се знае, че той не се вари, а се прави запарка. На половин литър гореща вода са достатъчни две стръкчета. Казват, че е универсален и помага за всичко.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

3 thoughts on “Занаятчийски изделия, мед, сирене, планински билки и родни домати от 7 лв. предложи Фермерският пазар

 • От цялата статия не разбирам къде се намира този пазар

  Отговор
 • …”родни домати от 7 лв.” Нещо като цените на пазарите по Самоводската и на събора на Овцевъдите. За един път става, иначе гледаш и не купуваш. Активности за реклама. Чия е ползата?

  Отговор
  • като гледам изгнилите пъпеши… направо занаятчийска изработка.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *