Култура

Без френски оркестър на военния фест заради Мароко и Либия

Духовият оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, базиран в Брюксел, Гвардейският представителен духов оркестър – София, и Фестивалният военен оркестър „Маестро Николай Косев”, който е съставен от формациите на Националния военен университет – Велико Търново, и на Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, са участниците в шестнадесетото издание на Международния фестивал на военните оркестри.

Представителният военен оркестър на Сухопътните войски на Република Франция в Лил няма да успее да се включи в музикалния форум заради оперативен контекст, свързан с международни новини – най-вече заради земетресението в Мароко и наводненията в Либия. Всички военни самолети, включително и този, с който пътуват музикантите, са на разположение на спасителните мисии, които оказва френската държава, и има риск оркестърът да остане без транспорт.

Единственият форум у нас, посветен на военната музика, се провежда в дните около Празника на независимостта – 20 – 22 септември в духовната и историческа столица на България – Велико Търново. Неслучайно негов домакин е градът, в който е засвирил първият духов оркестър през 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг.

Великотърновци са поканени на тържественото откриване на 21 септември от 16:30 часа пред МДТ „Константин Кисимов”. Музикантите ще зарадват публиката с дефилета и общи изпълнения под диригентството на маестро Цветомир Василев. В празничния 22 септември военните духови оркестри и представителен блок на НВУ ще се включат в шествието, което тръгва от Царевец, а по обяд ще изпълнят индивидуални шоу програми пред Община Велико Търново. В рамките на фестивала ще бъде връчена и почетната статуетка на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев, учредители на фондация „Международен фестивал на военните оркестри“. Гостите от Белгия ще изнесат самостоятелен концерт в СУ „Емилиян Станев”.

Фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри“, Националният военен университет „Васил Левски“ и Община Велико Търново са съорганизатори на фестивала, който се провежда под егидата на министъра на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *