ОбществоПавликени

Бяла черква става кулинарната столица на Севера

Хиляди ценители на истинската българска кухня се очакват на националния събор „В долината на река Росица“

 

Топалак чорба, огнено шоу, много фолклор и прочути кулинари предлага богатата програма на събора в Павликенско. Вторият национален кулинарен събор „В долината на река Росица“ отново ще привлече хиляди ценители на традиционната българска кухня. Той ще се проведе на 23 септември, събота, началото му е от 10,30 ч., а мястото е местността Втори километър край гр. Бяла черква. Политически лица няма да има на сцената, а организаторите обещават вълнуващо преживяване с майсторството на кулинари от цялата страна, които ще предложат най-характерните ястия от своя край. Гост-звезда е Ути Бъчваров, той ще прави дърпана баница, която се топи в устата. Водещ е популярният и обичан Ганчо Александров, който заедно с Ути и ръководителката на събора Дарина Цонева ще съставляват компетентното жури, оценяващо кулинарните изпълнения – сготвени на място или предварително подготвени. Категориите ще са според участниците и това какво ще предложат за класацията. Награди ще има много и различни, осигурени от организаторите и спонсорите на събитието. Част от тях ще бъдат под формата на брашно, захар и др. продукти. Настроение ще внесат и кулинарните игри, също предвидени в програмата.

Царица на празника ще е традиционната за Павликенския край, и по-точно от с. Недан – топалак чорба. Най-общо тя се прави от зелева чорба и късчета свинско месо от сладкия кокал на прасето. Ако искате да научите точната рецепта или просто да я опитате, идете в живописната долина край Росица, където ще се проведе съборът.

Няколстотин участници, екипи и кулинарни фестивали вече са заявили да готвят по време на кулинарния празник. Със сигурност ще присъстват от „Празника на дрипавата баница“ в с. Върбица. Подкрепа има и от фестивала от с. Асеново „Банатски вкусотии – традициите на моето село“, местни кулинари ще приготвят галушки с пушено месо по стара рецепта. Освен специалитети от банатската кухня посетителите ще могат да се насладят и на изпълненията на дует „Ер“ – Емилия Велчева и Румен Димитров. От с. Мусина отново се очакват кулинарни шедьоври. В предишното издание участниците от там показаха салата „Гъбена полянка“, пиле фрикасе по мусински, ветрило от патладжан, бурания и др.

Успоредно ще върви богата фолклорна програма, като участието на изпълнители и състави е без такса. Поле за изява ще бъде дадено на младите хора. Помислено е и за забавленията на най-малките. През целия ден ще има детски работилници. Дечицата ще могат сами да създават бижута от мъниста, ще приготвят натурални ароматни сапунчета, ще се научат да работят с пирограф, ще рисуват върху камъни, ще правят цветя от хартия…

От 19 часа ще е концертът на група „Легендите“. Вечерта ще завърши с възхитително зрелище – огнения спектакъл на артистите от Bright Eye, известни в цял свят, от 20,30 ч.

На многобройните щандове на земеделски производители и занаятчии всеки ще може да намери това, което му се хапва, харесва или му е нужно за дома. Очаква ни изобилие от вкусове и аромати, които само българската природа и занаятчийското майсторство могат да предложат.

Първоначалният замисъл за кулинарния събор беше той да е посветен на традиционната кухня от Павликенския край, но пандемията отложи провеждането му през 2021 г. Една година бе достатъчна на организаторите, които са частни лица и не ползват никакви публични средства, да решат да променят идеята и да я надградят, превръщайки го в национален.

Събитието е безплатно за всички участници и посетители.

Ана РАЙКОВСКА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *