Култура

Екскурзоводка в Историческия музей и бивша галеристка в хан „Хаджи Николи“ откри изложба в Лапидариума

Слънчеви топли цветове и прекрасни гледки от Велико Търново изпълват картините на Светлана Петкова, която откри деветата си самостоятелна изложба с живопис в Лапидариума със съдействието на Регионалния исторически музей.

Нарекла я „Пространства“, вдъхновена от уникалната среда с оригиналните артефакти от Никополис ад Иструм и красивата растителност там. На практика Лапидариумът е въведение към Археологическия музей, което си кореспондира с тематиката на изложбата, породена от интереса на художничката към праисторията и античността. И препраща към изключителните находки от археологическия музей, които си заслужава да види човек.

Могат да се видят 12-те подвига на Херакъл и класически пейзажи от Велико Търново – ул. „Гурко“, църквата „Св. Троица“…

Светлана Петкова е екскурзовод с руски език в музея от края на миналата година, но всъщност по образование и призвание е художник. Завършила е живопис във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ през 1993 г. Помни само с добро преподавателите си Никола Гелов, Николай Русчуклиев, който миналата година навърши 90 години, Тодор Тодоров, Йордан Алексиев, Цанко Петров – отишъл си от нас през 2008 г.

Участвала е многократно в общи изложби в старата столица и в други градове, в Пролетния салон на великотърновските художници.

След завършването си е работила като учител по изобразително изкуство в Хуманитарна гимназия, в ОУ „Христо Ботев“, в Самоводене.

Всъщност вероятно мнозина познават лицето на Светлана Петкова от посещението си в хан „Хаджи Николи“. Още с откриването на възстановената уникална сграда, строена от Колю Фичето през 2010 г., тя е назначена за уредник в галерията и музея. И така до началото на 2022 г.

Изложбата живопис „Пространства“ може да бъде видяна до 30 септември във фоайето на Археологическия музей с вход свободен.

Ана Райковска

Сн. РИМ – Велико Търново

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *