Водещи новиниЗдраве

Час при доктора: Д-р Соня Палурикова: „При съмнение за зрителни проблеми на детето трябва да се посети очен лекар още преди първи клас“

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com.


„Детето ми твърди, че го болят очите, когато разглежда книжка. То е още в детската градина. Не му давам таблет, защото не искам да си увреди зрението. Кога е удачно за първи път да посети профилактичен преглед при очен лекар?“, пита наша читателка.

 

 

ЗА ДОБРОТО ЗРЕНИЕ КЛЮЧОВА РОЛЯ ИМА ПРАВИЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ОЧИТЕ В ПЕРИОДА НА ДЕТСТВОТО. Отговорността за офталмологичното здраве на малчуганите е на родителите и личните лекари. Зрителните смущения, включително и тези, които са вродени, могат да бъдат коригирани при навременно лечение, твърди очният лекар д-р Соня Палурикова. По думите й, ако родителите имат някакво съмнение за проблеми със зрението на детето, следва възможно най-скоро да го заведат на посещение при специалист. Ако диагностицирането не се открие до тръгване на училище, т.е. между 6- и 7-годишна възраст, офталмологът трудно може да помогне.

„Предупредителните знаци, които показват, че нещо не е наред със зрението на детето, могат да се забележат съвсем лесно. По този начин може да се предотврати развитието на амблиопия например. Обърнете внимание дали малчуганът прави зрителен контакт, дали се смее на визуални стимули или накланя главата си неестествено, докато играе или гледа телевизия. Опитайте се да видите дали очите на детето започват да се движат от ляво надясно, докато гледа някоя играчка. От какво разстояние детето взема играчка, дали не се съпротивлява да закрие едното си око, когато наблюдава предмета, как посяга към играчките, дали премигва, дали е изключително чувствително към светлина. Забележете как детето се движи в пространството самостоятелно, дали не се спъва и други подобни симптоми“, обяснява офталмоложката.

Уточни, че признак за очни проблем е и главоболието. То може да се провокира от напрежението, което се получава, докато малчуганът се взира. Т.нар. рефрактивни дефекти включват късогледство, далекогледство и астигматизъм.

„При децата е важно всяка рефракционна грешка да се открие възможно най-рано, за да се даде възможност за правилното развитие на зрителните функции. Ако рефракционната грешка се появи едва след тръгване на училище, детето не е изложено на риск от амблиопия, тъй като развитието на зрителните функции вече е завършено – обикновено се появява училищно късогледство, което лесно може да се коригира с очила“, посочи д-р Палурикова.

Специалистката заяви, че е възможна превенция срещу очните проблеми, която включва балансирано и разнообразно хранене, достатъчно движение, сън, чист въздух и ограничаване гледането на телевизия, мобилни телефони и таблети. Препоръча редовните прегледи при педиатър и консултациите относно всичко, което не изглежда правилно в развитието на детето.

„Ако родителят има положителна фамилна анамнеза за амблиопия или голяма рефрактивна грешка, особено далекогледство, тогава се препоръчва да се направи скринингов тест на детето. Такова изследване често се провежда в детските градини и в зависимост от резултата се препоръчва преглед при офталмолог. При очен преглед впоследствие е необходимо да се изключи акомодацията на очите на децата със специални капки, които разширяват зениците, за да може да се определи видът и степента на рефракционната грешка“, уточни отфталоможката.

Насочи вниманието на родителите към вредното въздействие на синята светлина, особено вечер, когато тя може да наруши качеството на съня на малчуганите. Интензивното използване от твърде близко разстояние на телефони и таблети, с които хлапетата разпускат, и комбинацията от липса на движение и естествена светлина води до нарастващ брой деца с късогледство, алармира д-р Палурикова.

Посочи, че носенето на контактни лещи от деца е възможно, ако малчуганите са достатъчно зрели, за да се справят с поставянето, отстраняването и правилната грижа за очните пособия. По думите й подходящата възраст е много индивидуална, но лещите обикновено се препоръчват след навършване на 15 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *