Водещи новиниОбщество

Млад мъж с 4 дъщери възстанови безвъзмездно електрическата инсталация в православен храм

41-годишният Станислав Стоянов от великотърновското село Пчелище възстанови безвъзмездно с труда си електрическата система на храма в селото.

Църквата „Св. Успение Богородично“ беше с изключително амортизирана инсталация, която не е подменяна от 6 десетилетия.

Преди две години местният свещеник отец Сергий отправил апел към обществеността и кмета на селото за справяне с проблема. Освен остаряла инсталацията тогава станала и опасна. При всяка смяна на изгорели крушки ставало късо съединение и хвърчали искри. Тогава обаче никой не се отзовал на молбата му. Наскоро отец Сергий потърсил помощ от Станислав Стоянов и Илиян Ралев, който живее в селото през лятото. Ралев неведнъж е дарявал средства за храма, а сега осигурил три нови църковни полилея и ново окабеляване за инсталацията.

Тъй като Станислав Стоянов е електротехник по професия, се заел с нелеката задача да подмени инсталацията. На помощ му се притекли Илиян Минчев, баща и син Марколескови, както и Георги Бакалов, който осигурил подемна техника. За бързата им реакция допринесъл и последният инцидент, при който местният клисар опитал да смени крушка и отново станало късо съединение. Предстои в храма да бъдат извършени и още ремонтни работи.

Станислав Стоянов е вярващ православен християнин. Твърди, че Бог го е дарил с 4 дъщери. Освен това той има специално отношение към местния храм, защото е много доволен от службите на отец Сергий. Неслучайно е станал кръстник на три деца в църквата, а скоро предстои да стане и на четвърто.

Станислав Стоянов обича да помага на хората в селото, освен това в неделя подготвя изненада за децата на Пчелище. От 10.30 ч. в двора на бар „Кошера“ ще пристигне младият фокусник Silvano, а преди това всички деца ще могат да участват в различни работилници и занимания по интереси.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Млад мъж с 4 дъщери възстанови безвъзмездно електрическата инсталация в православен храм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *