Водещи новиниОбщество

Велико Търново празнува 4 дни, серия от събития затварят старата част на града

За Велико Търново предстоят 4 празнични дни, наситени с много културни събития.

Главното сред тях е 115-ата годишнина от обявяване на Независимостта на България, на което по право старата столица е център на националните чествания.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще присъстват на тържеството на крепостта „Царевец“ и ще се включат в празничното шествие по главната улица на града. А вечерта на тържествената проверка на площад „Цар Асен I“ най-високият гост ще бъде председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Програмата на 22 септември, Фестивалът на занаятите и Нощ на Самоводската чаршия, 3D мапинг шоуто, историческата възстановка на гара Трапезица, както и минивариантът на летния фестивал „Варуша юг“ в събота, 23 септември, са акцентите през тези дни, които прекрояват и движението в центъра и старата част на Велико Търново.

На 21 септември, четвъртък, се открива XVI международен фестивал на военните оркестри, като участниците ще дефилират по главната улица. По тази причина за движение и паркиране на автомобили се затваря ул. „Васил Левски“ от пощата до Студентския стол за часовете от 15,30 до 18,30.

В целия празничен 22 септември от 7,30 ч. сутринта до 21,00 ч. вечерта коли и автобуси няма да се движат в участъка от църквата „Св. 40 мъченици“ през площада пред Царевец и улиците „Иван Вазов“ и „Никола Пиколо“. Около 11 часа започва празничното шествие и тогава главната улица от пл. „Велчова завера“ до пл. „Майка България“ също ще е затворена.

Следобед от 16,30 ч. забраната за движение на МПС важи и за ул. „Васил Левски“ от Студентския стол до кръстовището с ул. „Христо Ботев“, самата ул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „7 юли“ и улиците „Стефан Стамболов“ и „Независимост“ до пощата, както и за ул. „Опълченска“.

На 23 септември от 21 ч. ще бъде излъчено дългоочакваното 3D мапинг шоу „Величието на Асеневци“, великотърновци и гости на града ще могат да се забавляват и с многобройните културни прояви, които ще се състоят от 18 до 23 часа на артистичната пешеходна зона „Старо Търново“. Тогава отсечката от халите до Паметника на Никола Пиколо ще се превърне в артзона с музиканти, улични артисти и базар на художествени изделия, а движението в нея на моторни превозни средства също няма да е възможно. Организатор отново е пространството за култура и социални събития „ТАМ“, като „Старо Търново“ в много отношения ще наподобява фестивала без аналог в България „48 часа Варуша юг“, но в по-ограничен вариант. Вече са заявили участие Злати и приятели със своята циркова програма, Светлана Георгиева ще демонстрира ръчно рисуване върху текстил, а Йорданка Йорданова ще покаже как се изработват изделия от вълна с техниката паластарка. Другите артисти са Галя Буюклиева – изработка на кукли в народни носии; Тина Ружина – изработване на дърворезба; Илияна Георгиева – цианотипия върху хартия, и Красимира Милева с рисуване на портрети. Виктория Велчева пък организира благотворителен базар. Богата ще е и музикалната част, към програмата се включват и трите местни галерии „Наратива“, „1 изкуство“ и Heerz tooya.

А заради мапинг шоуто от 18 до 23 часа за движение се затваря пътният подход около хълма Света гора към Художествената галерия, ул. „Васил Левски“ между Студентския стол и пощата, улиците „Независимост“ и „Стефан Стамболов“, „Митрополит Панарет Рашев“, „Иван Вазов“ и „Никола Пиколо“ до площада пред Царевец, ул. „Опълченска“, както и „Хр. Караминков“, „Гурко“ и „Хаджи Димитър“.

Съботният ден на 23 септември предлага и друга атракция – историческата възстановка „Посрещане на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяване Независимостта на България“. Тогава от 8,00 ч. до 10,30 ч. се затваря за движение ул. „Дервеня“ в участъка от кръстовището с ул. „Ксилифорска“ и републикански път III-514 до сградата на гарата.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *