Здраве

В РЗИ доставиха новата ваксина срещу Омикрон

Статистиката на инспекцията показва, че към средата на септември има двойно увеличение на болните от коронавирус

 

С НАСТЪПВАНЕТО НА ЕСЕНТА ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ У НАС ОТНОВО НАСОЧВАТ ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ КЪМ ПРОФИЛАКТИКА И ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ КОРОНАВИРУС.

В РЗИ вече са доставени количества от новата ваксина срещу подварианта на COVID-19 – Омикрон, който експертите прогнозират, че ще ни разболява най-често през студените месеци. Прилагането на новия имунизационен препарат ще стартира от 27 септември. Инжектирането е подходящо за лица над 12 години, но през новата седмица ще бъде получена и детската ваксина за малчугани от 6 месеца до 11 години.

Междувременно министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу Covid-19. Съветите са към имунизация да се насочват пациенти на възраст на и над 60 години, с хронични заболявания като диабет, сърдечни и белодробни болести, имунокомпрометирани лица, бременни жени, медици, социални работници и др.

Вариантната ваксина срещу коронавирус може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано.

Субстанцията е подходяща за лица от 6-месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента, или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

За най-узявимите пациенти Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип.

Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу Covid-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете инжекции.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *