Водещи новиниГорна ОряховицаПолитика

Инж. Добромир Добрев: „Моята кауза е община Горна Оряховица да бъде модерна и европейска“

За изминалите 4 години постигнахме много, но имаме още работа за вършене

 • След още 4 години начело на община Горна Оряховица, какъв мандат изпращате?

 • Очакванията ни за третия мандат като визия, стратегия и инвестиции за нашата община бяха големи. Бяхме заредени с добрата енергия от предишните 4 години. Но както често става в живота, когато начертаеш нещо по-мащабно и имаш по-големи планове, неминуемо се появяват трудности. Така стана и през този мандат. Не искам да се оправдавам, но признавам, че не можахме да изпълним част от нещата, които планирахме. Доказахме обаче, че можем успешно да се справяме в кризисни и непредвидени ситуации. Тук визирам ковид кризата, икономическата и политическата криза. Овладяхме нещата и най-важното – запазихме финансовата стабилност на общината и продължихме да работим без сътресения.
 • С какво най-много се гордеете от свършеното през изминалия мандат?

 • Най-голямо удовлетворение изпитвам от факта, че приключихме успешно Инвестиционната програма. Горна Оряховица е една от малкото общини, които завършват Инвестиционната си програма без забавяне. Това се дължи изцяло на екипа, който работи по нея. Последният обект от програмата е НЧ „Братя Грънчарови- 2002“ и той беше успешно завършен.
 • Регистрирахте Индустриален парк „Ряховец“. Какви възможности дава това на общината?

 • Да, Индустриален парк „Ряховец“ е вписан в Регистъра на индустриалните паркове. Имотът, върху който е разположен, е на площ от малко над 302 дка и има 65 сгради. Вписването в регистъра ни дава възможност да кандидатстваме по Програмата за публична подкрепа за развитие на индустриалните райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. По тази програма „Индустриален парк – Ряховец“ ще кандидатства за довеждаща инфраструктура, в която влиза изграждането на северния обходен път. Той ще осъществява връзката до скоростния път Русе – Велико Търново, който пък от своя страна ще прави връзка с АМ „Хемус“.

Това всъщност е следващата цел пред ръководството на Общината – да върнем облика на Горна Оряховица като индустриален град.

 • Община Горна Оряховица е една от малкото, която поддържа много добър пакет със социални услуги. Какво ново прибавихте през мандата към него?

 • Няма какво да се лъжем, както навсякъде в страната, така и при нас демографската криза е проблем. Населението застарява,. и този тип услуги се оказва все по-търсен. Затова и работим в насока да бъдем в полза на възрастните хора.

През мандата изградихме Кризисен център за жертви на насилие. Капацитетът му е 15 души. Настанените в центъра се отделят от средата, в която са насилвани, и получават подслон и подходяща психологическа, социална и медицинска помощ. Престоят им е до 6 месеца.

Продължихме грижата в дома и подкрепата за хора със затруднено самообслужване. Чрез различни услуги обхванахме над 720 самотно живеещи и трудноподвижни потребители. Започнахме мащабния проект „Топъл обяд”, който храни близо 600 души от най-уязвимите групи в общността ни. Продължава предоставянето на храна и от Домашния социален патронаж, чиито абонати са вече 400.

В новата програма за управление са заложени още социални услуги, които ще обхванат различни социални групи от нуждаещи се. Искаме хората да знаят, че не са сами и имат ли нужда от подкрепа, ще я получат в наше лице.

 • А какво правите за младите хора?

 • И през този мандат продължихме да инвестираме в образователната инфраструктура. Извършихме ремонтни дейности в учебни и детски заведения в общината. Така осигурихме още по-комфортна среда за обучение и възпитание на децата и за работа на техните учители.

Почти всички паркове вече са реновирани и в тях има много добри условия за игра на децата. Направени са и много кътове за отдих и детски площадки в населените места. Увеличихме средствата в помощ двойките с репродуктивни проблеми. Вече имаме подпомогнати 83 двойки, а родените деца са 38. Увеличихме и еднократната финансова помощ при раждане. Завишихме средствата за подпомагане на талантливите деца в общината. Ние сме една от малкото общини, които имат такава програма. За своите успехи в областта на науката, културата и спорта децата заслужават нашата подкрепа. За последните осем години с финансови средства сме подпомогнали близо 350 даровити и талантливи деца.

В новата ни програма е залегнало изграждането на младежки център в Горна Оряховица. Ще се погрижим и за подобряване на материалната база в учебните и детските заведения в населените места.

 • Водихте много тежки битки с МОСВ, тъй като Общината беше изключена от ОП „Околна среда“. На какъв етап е проектът за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, екологично чисти?

 • Да, наистина това беше една много тежка битка. Въпреки първоначалния резултат, който беше обявен от МОСВ, че Общината няма да получи финансиране по програмата, ние заведохме дело. Спечелихме дългата съдебна битка, с което получихме, макар и със закъснение от 3 години спрямо останалите общини, финансиране и имахме много кратки срокове, в които трябваше да изработим проектите. Това не ни спря и сега програмата е в ход.

Над 1300 домакинства от Горна Оряховица се възползваха от проекта за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с по-екологични – на газ, пелети или ток.

След като и последните административни пречки отпаднаха, силно се надявам, че ще реализираме проекта до края на годината. Така през зимните месеци ще намалеят емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на атмосферата. Това беше поредната правилна крачка, която направихме за подобряване качеството на въздуха в нашия град.

Започнахме разработването на проектно предложение по втората процедура за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво, по която ще могат да кандидатстват домакинства от всички населени места в общината.

 • През изминалите 4 години Общината продължи да подкрепя болницата. Особено силна тази подкрепа беше по време на ковид кризата. С какво може да се похвалите като инвестиции в здравното заведение?

 • Знаете ли, в предишния мандат моите опоненти твърдяха пред обществеността, че искаме да затворим болницата и още много неистини. Това ни амбицира, че едно от основните неща ще бъде именно да инвестираме в здравното заведение, и мисля, че през този мандат го доказахме.

Продължихме с обновяването на отделенията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Екипът на здравното заведение беше изправен пред истинско предизвикателство по време на ковид пандемията, но заедно успяхме да се справим. Интензивното отделение, което бе едно от най-натоварените по време на кризата, вече е изцяло обновено. То не е ремонтирано от създаването на болницата. Сега са обновени манипулационните зали, кабинетите на лекари и медицински сестри, сервизните помещения, коридори, стълбища и част от покрива над отделението. Закупени са легла и медицинско оборудване. Така е подобрено качеството на грижите за тежко болните, а оттам вече са преминали и близо 240 пациенти.

Обновихме акушеро-гинекологичното и родилното отделение и ремонтирахме покрива над тях. Ежегодно през АГ отделението на горнооряховската болница преминават близо 1000 пациентки, затова този ремонт беше изключително важен. Идват жени не само от Горна Оряховица, но и от Лясковец, Стражица, Златарица, Елена, Велико Търново, както и от други населени места. В обновеното Родилно отделение има и нова система на организация, в която новородените вече са заедно със своите майки в една стая веднага след раждането.

И няма да спрем дотук. Целта ни е МБАЛ „Св. Иван Рилски“ да бъде модерна и конкурентоспособна на областната болница.

Всяка година увеличаваме и средствата във фонда за подпомагане на млади лекари и сестри. И ще продължим да надграждаме в тази насока. А ефектът е вече налице, тъй като има млади лекари, които специализират в нашата болница.

 • Видимо е, че в Горна Оряховица е направено много, но сакаш темата за недобрата инфраструктура остава проблемна за гражданите?

 • Така е, тук няма с какво да се оправдая. През последните години в тази насока се работеше най-малко, така че акцентът в новата програма за управление е точно върху подземната и надземната инфраструктура. Това ще е приоритет. Ще работим, за да имаме хубави улици и тротоари.

Но трябва да запазим финансовата стабилност на Общината. Не трябва да се прави нещо на всяка цена, а след това Общината да изпадне в дългове. Затова и водещ момент в програмата ни е именно Общината да е финансово стабилна. Ако не бяхме финансово стабилни, кризите, с които се сблъскахме през мандата, щяхме много трудно да ги преодолеем.

 • За вас спортът е основен приоритет още от първия мандат и като цяло Общината има много последователна политика в таз област. С какво можете да се похвалите през изминалите 4 години?

 • Още от първия мандат частта от програмата ми за управление, касаеща спорта, е доста обемна. Това не се промени през годините, няма да се промени и сега, на прага на кандидатурата ми за 4-ти мандат. Мога смело да заявя, че като финансиране от местните приходи ние сме една от малкото общини в региона, които отделят толкова много средства за развитие на спорта и за изграждане на спортна инфраструктура, както и за финансиране на спортните клубове и на деца с постижения в областта на спорта.

В подкрепа на думите ми е и фактът, че през 2021 г. Горна Оряховица бе обявена за европейски град на спорта от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта. В продължение на цяла година градът бе домакин на близо 70 събития, в които се включиха над 6000 млади спортисти и любители на спорта. В спортния календар включихме мероприятия, които обхванаха голяма част от жителите на общината. Заложихме и на много семейни спортни състезания.

Футболната общност в Горна Оряховица вече разполага с едно дълго чакано съоръжение – ново игрище с изкуствена тревна настилка. Изградихме го със средства от капиталовите разходи. На новия терен имат възможност да тренират всички футболисти на „Локомотив“, като с приоритет е Детско-юношеската школа, в която тренират над 200 деца.

Изградихме и комбинирани спортни игрища в Долна Оряховица, Първомайци, Поликраище и Драганово.

В края на миналата година получихме финансиране за енергийно обновление и реконструкция на залата по акробатика и вече работим по нея. Това са важни обекти в спортната ни инфраструктура.

Но ние няма да спрем дотук. В програма за управление за следващия мандат има и много нови моменти, като целта ни е да стимулираме повече деца да спортуват. Аз винаги съм казвал, че спортът изгражда характера на един млад човек, учи го на дисциплина и отговорност. Така че няма да жалим средства в тази насока.

 • Всичко, което изброихте дотук, се постига с добър екип от експерти зад гърба ви.

 • Така е. Мога да кажа, че през тези последни години увереността и ентусиазма на екипа, с който работим заедно вече толкова години, ни дава сила и увереност да продължаваме напред. Неслучайно и програмата ни за следващия период е доста амбициозна.

Горна Оряховица една от общините, които подават и реализират изключително качествени проекти. Неслучайно получаваме похвали от различните управляващи органи. Но тези похвали не са за кмета, а са за труда на всички колеги.

Затова и заедно ще продължим да подобряваме облика на нашия град и на населените места. Това е моя кауза и няма да спра да работя за това.

Община Горна Оряховица ще бъде модерна и европейска община!

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Инж. Добромир Добрев: „Моята кауза е община Горна Оряховица да бъде модерна и европейска“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *