Култура

Търсете QR кодове върху паметници и скулптури на жени в старата столица, за да станете част от кампанията „ТЯ е ТУК“

Жените са 52% от населението, но само 24% от народните представители и 15% от кметовете на общини

Борбите, успехите и историите на жените отсъстват от учебното съдържание, от градската среда и от политическия дневен ред. Това провокира кампанията „ТЯ е ТУК на Фондация „Екатерина Каравелова“, която иска да даде гласност на проблемите и нуждите на жените и да насърчи предприемането на конкретни действия  на местно ниво. От 26 до 28 септември на различни места в гр. Велико Търново ще има разположени QR кодове върху паметници, изобразяващи фигури на жени. Сред тях много малко са тези, които са посветени на реални исторически личности (като паметника на Вела Благоева, например), защото такива просто липсват в градската среда. Повечето представляват скулптури или скулптурни композиции, които включват анонимен женски образ – майка, работничка, муза.

QR кодът води към специална страница на уебсайта на Фондация „Екатерина Каравелова“, където всеки може да се запознае с доклада „Гласовете на жените в България” и историите на 42 истински жени от цялата страна. Всяка от тях със собствения си глас отговаря на въпроса „Какво е да си жена в България?“, споделя своите автентични преживявания и ни отвежда отвъд анонимните статистически данни и студения камък на скулптурите.

Всеки сканирал QR кода и попаднал на тази интернет страница, може да предприеме действие в подкрепа на жените в 3 стъпки:

  1. Да се запознае с аналитичния доклад „Гласовете на жените в България“
  2. Да сподели наученото с близки и познати
  3. Да проучи как може да помогне за адресирането на идентифицираните проблеми в своето населено място (например, да се включи в доброволчески екип на ТЯ в България в Габрово, Велико Търново, Пловдив или Варна, да събере и популяризира информация за жени с принос към историята на населеното място, да проучи къде в града жена, преживяла насилие може да получи подкрепа и да разпространи информацията, да провери какво е участието на жените в местния общински съвет и др.)

Кампанията се провежда в 3 български града – Габрово, Велико Търново и Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *