Горещи новиниЗдраве

Зонта клуб Велико Търново дари ценна апаратура на АГ-отделението в областната болница

Новото оборудване е на стойност около 16 000 лв., събрани на традиционния бал „Бяло лято“

ЗНАЧИМО ДАРЕНИЕ ПОДНЕСОХА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДАМИТЕ ОТ ЗОНТА КЛУБ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. То включва пациентски монитори, операционна LED лампа, перфузори, компютри и таблет. Общата стойност на придобивките възлиза на около 16 000 лв.

Новото оборудване бе прието във вторник на обяд от директора на областната клиника д-р Даниел Илиев, началника на АГ звеното доц. д-р Светлозар Стойков и екипа на медицинската структура.

„Това беше нашата кауза на бала „Бяло лято“, който традиционно провеждаме всяка година. Идеята беше да съберем средства със спомоществователи, дарители и приятели, които да насочим за подпомагане на акушеро-гинекологичното отделение.

Благодаря на дамите от Зонта и всички останали клубове, които прегърнаха идеята ни. Това са Ротари клуб Велико Търново, всички местни Лайънс клубове, Зонта клубовете от страната и други“, заяви президентът на Зонта Клуб Велико Търново Мария Игнатова.

Доц. д-р Светослав Стойков определи помощта на дамската организация като неоценима.

„Когато аз и екипът ми дойдохме преди 8 години във Велико Търново и се запознахме с дамите от Зонта клуб, те бяха достатъчно любезни и добронамерени да откликнат на нашите нужди. Още тогава се отзоваха и оборудваха отделението с гинекологични столове, предоставиха ни още техника и всяка година получавахме подаръци.

Но това, което получихме сега, е уникално!

Това са пациентски монитор, който мониторира жизнените функции на пациентката след операция, два детски монитора за сърдечните тонове на бебето, две перфузора, абсолютно необходими, нова операционна LED лампа, два компютъра, таблет, с който да минаваме визитация и консулт чрез системата, с която работим, и да виждаме изследванията на пациентките, а не да ровим в папки“, заявки началникът на АГ-отделението.

„Благодаря първо на доц. д-р Стойков и екипа му, че вдигнаха нивото на акушеро-гинекологичната помощ, която областта заслужава.

Нека каузата “Бяла лято“ на зонтианките да се превърне в бяла лястовица за нашето обществото. Наскоро четох национално допиване по темата: „Кое е най-важно за вас?“ и хората отговориха – на първо място – семейството, на второ – здравето и здравеопазването.

Здравето формира едно устойчиво общество. Много хора на възраст в момента си купуват жилища в София, само, за да могат да си съхранят здравето профилактично и при нужда Ние трябва да стабилизираме нашия район, с помощта не само с официалните държавни институции, а с усилията на цялото общество“, призова директорът на търновската болница д-р Даниел Илиев.

За последните 18 години, в които дамите от Зонта клуб Велико Търново подкрепят МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са вложили около 120 000 лв., отчете нотариус Дешка Речевец. С тези средства са обновени детските креватчета в предишните помещения, където функционираше АГ-отделението, стаите за майки, направени са ремонти и други подобрения.

Зонтианките увериха, че ще продължат да работят в полза на обществото, и в частност детското и женско здравеопазване. Следващите инициативи, които подхващат, са традиционни за тях и касаят профилактика на рака на гърдата и осигуряване на стипендия за студенти във филиала за медицински сестри и акушерки в старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *