Приложение Полски Тръмбеш

100-годишно пиано е най-новата придобивка на тръмбешкия музей

Майсторът на пластики от дърво и картини от дъски Станимир Габровски сюрпризира жителите и гостите на Полски Тръмбеш по време на празничните изяви по случай 59 г. от обявяването му за град

Творецът подари 100-годишно пиано на Историческия музей, което се оказа и най-новата придобивка. Това бе обявено по време на откриване на изложбата на Габровски „Картини и скулптури от дърво” в Историческия музей в града по повод празника му 8 септември.

Пианото е експонирано във фоайето на първия етаж в сградата и тепърва ще трябва да бъде акордирано, защото не работи.

„Това пиано ми е подарък от близък приятел и е от края на 19-и век. Има нужда от ремонт. Реших да го подаря на музея в Полски Тръмбеш, защото съм тясно свързан точно с тази институция от нейното създаване. Аз съм човекът, който е правил мебелите тук. Още от онези години имам връзка с Полски Тръмбеш. На мен пианото не ми бе необходимо и реших да не събира повече прах и да си намери дом, да го виждат хората и да създава атмосфера”, сподели 69-годишният творец от В. Търново, който и тази година бе с внука си Боян. Дядо и внук са за трета година по време на празниците и годишнината от основаването на културната институция в града. За трети път Станимир Габровски показа и своята изложба от дървени пластики и картини от дъски на стари къщи и селца, които вече не съществуват, но са в неговото въображение.

Причудливите картини на къщи са кръстени „Без рамка” и са номерирани, а аплодисменти на публиката получи дървеното платно „Селце”.

Както се изрази директорът на Историческия музей доц. Харитонов: „Той си е наше момче! Конструктор и изпълнител на мебелите в сградата и вероятно заради това ни беше подготвил и тази изненада с пианото. Що се отнася до картините, те са направени от дъски и дърва от стари къщи, които са били нагласени за огрев. Така творецът ги спасява и пази за историята вече години наред”, с вълнение разказа директорът.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *