Водещи новиниПриложение Полски Тръмбеш

82-годишна преде с хурка, учителка показа кутия с инкрустация от подръчна… кинкалерия /СНИМКИ/

Всяка селска трапеза се похвали с автентични гозби, по рецептите ще се прави сборник по проект

82-ГОДИШНАТА ИВАНКА КОЙЧЕВА ОТ РАДАНОВО СЕ ПОЯВИ С хурка,

вретено и къделя истинска вълна на 17-ото издание на Събора на плодородието в общината „Златна есен – 2023”. Всичко беше истинско и се пази от години, а баба Иванка разказа как се чепка вълна и после как става на конец, за да се преде. Цялата едновремешна процедура пък се пази в читалището в Раданово, но хурката и вретеното са лично нейни и сигурно са на по 100 години, се усмихва Иванка. Тя споделя, че е хубаво младите да поискат да се учат да предат с хурка, защото от знания глава не боли. Тя бе едно от най-атрактивните лица на тазгодишния Събор на плодородието „Златна есен – 2023” на площада в Полски Тръмбеш, който сега съвпадна с Деня на Съединението и с общинския празник на художествената самодейност „Да съхраним традициите”. Трапезата на Раданово бе на две маси с най-различни лакомства и местни вкусотии. Освен агнешко дробине с ориз и булгур по местна рецепта погледите се спираха и на девойката Кратунка, направена от кратуна и украсена с носия.

ДРУГИ ЗАБЕЛЕЖИМИ И НЕСТАНДАРТНИ ПРЕДМЕТИ РЕДОМ С ЯСТИЯТА

имаше на масата на Масларево. Бутилка, буркан и кутия с инкрустации от ключове, макарички, стотинки, кафе на зърна, ножички, топчета, копчета, кламери, ципове, иглянки, пръстенчета и какво ли още. Те се оказаха дело на току-що пенсионираната учителка Милка Василева. През свободното си време тя е изработила кутия за шивашки принадлежности, бутилка за питие и буркан. Освен всичко друго е ползвала дантела, бои, лепила и лакове. И стотинки от раклата от емисия 1962-ра, когато е родена. Така в крайна сметка се получили уникални предмети, които в Масларево харесали и решили да изложат редом с кулинарните изкушения на сергията за „Златна есен – 2023”. Внукът на Милена, който бе на събора с баба си, не се отдели от нея и заради това индивидуална снимка не можа да стане. Колежките от селото обаче с охота предоставиха възможността за снимка именно на бабата и внучето заради уникалните ръчно изработени предмети. Не остана на заден план и медът и украсата за продукцията на Христо Димитров от Масларево, който за поредна година предлага с усмивка продукцията си и на Самоводската чаршия.

10 АВТЕНТИЧНИ ЯСТИЯ ОТ ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ БЯХА ПОКАЗАНИ В

негласната надпревара на тазгодишния Събор на плодородието от общината. Представи ги Йорданка Прашанова, която подчерта, че са от техните баби. Мастакулки с маджун, агнешки дреболии, сватбарски бял ориз с лук, булгур,боб в гърне, жътварски тиквеник, който се е предлагал на запотените жътвари, дулагач с точени диплени кори и сирене и т.н. Гозбите бяха дело на жените от селото, които за съжаление, като всички други, от години са едни и същи.

УНИКАЛНИ ЯСТИЯ ИМАШЕ И НА ТРАПЕЗАТА НА ОРЛОВЕЦ.

Иванка Иванова впечатли със зеленчукова салата, която приличаше на палачинкова торта, но нямаше нищо общо. Ред стъргани моркови, ред червено цвекло, ред варени картофи с горчица или други подправки, всичко в кръгъл съд и отгоре с украса по избор се оказа въпросната вкусотия. Иванка сподели, че я прави у дома винаги за празници, но сега е решила да я покаже и на Събора на плодородието. Пенка Илиева от същото село с гордост се снима с пълнени чушки по местна рецепта, която няма нищо общо с това, което е известно, и е с постни продукти.

„МОМИЧЕТАТА” ОТ КАРАНЦИ ПЪК БЯХА ПОДРЕДИЛИ МЕСТЕН

лопушник, кекс с мармалад, къдрави мъфини, ореховки, скалички с необичаен вид и какво ли още не.

НЯМА КАК ДА не се отбележи и трапезата на село Павел. Освен с ястия и плодородие от селото, но и с присъствието на 13-годишния Тинчо Лазаров. Момчето пее и освен това играе в „Полянци” и гордо бе застанало зад масата на своето родно село. Тинчо разказа, че пее от 6-годишен и тропа народни танци, защото на това е научен от баба си. Детето представяше масата на гостите редом с жените от Павел, кметицата Ирена Трендафилова и председателката на местното читалище Катя Стамова.

КРАСИВИ КЪЩИЧКИ ОТ МАЛКО СЕЛЦЕ ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕД ПУБЛИКА

изложи на масата на Центъра за социална рехабилитация в Полски Тръмбеш, където работи като терапевт. Вятърна мелница, приказни къщички и силоз за зърно бяха харесани от публиката и се оказаха негово дело. Моделите не са правени специално за това изложение, но бяха показани за пръв път пред публика.

На тазгодишния Събор на плодородието изяви нямаше само от Стефан Стамболово и Вързулица. Всички останали села се бяха постарали да покажат вкусни гозби, атрактивно поднесени плодове и зеленчуци и местни рецепти. Тепърва по проект на Общината всички автентични местни рецепти за храни ще се събират в сборник, който ще бъде издаден.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *