Приложение Полски Тръмбеш

Читалището в Полски Сеновец празнува 140 г. от създаването си с тържествен концерт

Народно читалище „ Надежда 1883” – Полски Сеновец, стана на 140 години и е „най-възрастното” в общината заедно с това в Раданово

Празникът бе отбелязан с грандиозен концерт в салона на читалището и бе уважен от ръководството на Община Полски Тръмбеш и от депутат Валентина Димова.

„В момента в нашето читалище има 59 членове. Най-възрастният е на 88 години, а най-младият е на 26. Имаме 6 самодейни групи – група за патриотични и възрожденски песни ,,Родолюбие“, ЖФГ за народни песни ,,Полска китка”, група за автентичен фолклор ,,Незабравка“, „Хумор и буфосинхронада“, смесена фолклорна група „Настроение“ и квартет ,,Звън“. Ръководител и съпровод е Петър Петров, а на автентичния фолклор Йорданка Манафова. Групите имат изяви на местно и национално ниво в гр. Априлци, гр. Борово, с. Обединение – ,,Авлига пее”, гр. Копривщица, Старозагорски минерални бани, гр. Трявна, с. Жълтеш и други. Други фестивали, в които участвахме, са кулинарните – в с. Ресен, „Никой не е по- голям от хляба“ – 1-ва награда за съвременна и 2-ра за автентична кулинария. И в П. Тръмбеш в „Павел фест“ за най-красиво подреден щанд – 1-ва награда, и за най-голям домат”, разказва с гордост председателят на читалището Бонка Галунова, която е на този пост втори мандат.

Културно-просветната дейност на „Надежда 1883“ датира още от 1847 г., когато се открива килийното училище. През 1878 г. училището се превръща в класно и се отделя от църквата. С разширяване на просветната дейност в училището броят на грамотните младежи расте. Това дава възможност на група будни и ученолюбиви млади сеновчани да създадат българско младежко дружество „Надежда”. От него води началото си и сегашното читалище. Целта на дружеството в началото е била да дава допълнителни знания на населението чрез утра, сказки, вечерни четения и други. С тази задача са се заемали хора, макар и малко грамотни, но обичащи науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *