Приложение Полски Тръмбеш

Проф. Лизбет Любенова представи изложбата „Миналото оживява”

Всички научни трудове на музея бяха дарени на Научния архив на БАН

 

ДИРЕКТОРЪТ НА НАУЧНИЯ АРХИВ НА БАН ПРОФ. ЛИЗБЕТ ЛЮБЕНОВА представи изложбата „Миналото оживява” в Историческия музей в Полски Тръмбеш по време на празниците на града.

Откриване на изложбата от директора на музея доц. Харитонов, до него са кметът Г. Чакъров, М. Кузманова и Л. Любенова.

Известният учен, историк и автор получи от директора на музея и от кмета на общината дарение на всички научни трудове, които са издавани през 16-те години, откакто културната институция в Полски Тръмбеш съществува. На проф. Любенова бе връчена и грамота, а тя изрази своето възхищение от музейните експозиции и нивото им в малкото градче. Изненадана остана и от факта, че вече 18 г. Полски Тръмбеш издава свой вестник, и даде висока оценка на празничния брой.

„Всички помпозни речи се забравят, затова аз ще започна с един спомен от една научна конференция в Шумен преди години, когато за пръв път срещнах доцент Харитонов. Той ме покани тогава на конференция в музея в Полски Тръмбеш. Признавам, че бях скептична и си помислих какъв музей може да има тук. Дойдох на конференция и още в двора ме грабнаха каменните артефакти и тяхната магия. Магия имаше във всичко, което видях за пръв път тук. В България разрушихме много училища, дори за наш срам има едно училище, което в момента е конюшня. Тук обаче е възродена не само сградата на старото училище, но се пази ценностната система и духовността на българина, които трябва да оставим на младото поколение, защото средното се загуби някъде в прехода. Та заради това поехме да направим тази съвместна изложба, в която има и материали от село Стефан Стамболово“, посочи проф. Любенова. Тя припомни,че Научният архив на БАН е най-старият в страната, в който се пази автентичната история на България, а тя самата е дала на тази кауза над 40 години от живота си. Достолепната дама покани всички, които искат да правят дарения на архива, да го правят, а екипът е отворен към такива документи.

В изложбата „Миналото оживява” може да се видят снимки от Старо Търново на българо-румънския фотограф Онорий Марколеско (1841-1927),

който е дворцов фотограф и около Освобождението заснема стари сгради в Търново, а наследството му се пази в Научния архив. Фотодокументи за християнски храмове на акад. Иван Гошев (1886 – 1965), акварели и гравюри на австро-унгарския учен Феликс Каниц (1829-1904) и музейни документи и предмети от църквата в Стефан Стамболово.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *