Водещи новиниЗдраве

РЗИ наложи 5 глоби на родители антиваксъри

ПЕТИМА РОДИТЕЛИ СА ГЛОБЕНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ОТ РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ПРОПУСНАТИ ВАКСИНИ

от задължителния имунизационен календар на децата им. Причините за непоставяне на защитните препарати срещу полиомиeлит, морбили, дифтерия, тетанус и т.н. са различни. Като цяло процентът на антиваксърите в областта е нисък.

Често се случва малчугани да пропускат имунизации,защото със семействата си са се преместили да живеят в чужбина, но все още се водят в...
Д-р Евгения Недева, д-р Ирина Млъзева и д-р Ани Ангелова (от ляво надясно).

„Издаваме актове на родители, които отказват да осигурят присъствие на дете за имунизация или реимунизация. За миналата година глобите също са 5 и са в размер на 50 лв.“, заяви д-р Ирина Млъзева, началник на отдел „Надзор на заразните болести“.

„Родителите имат страх от определени ваксини. Сблъскваме се с различни случаи. Имахме казус с родител, който отказва да имунизира детето си до момента, в който малчуганът трябваше да влезе в детска градина. След като човекът осъзна, че детето е обречено на социална изолация, размисли. Тогава се изготвя индивидуален план за ваксинация на детето, за да може то да влезе в образователна институция“, уточни д-р Евгения Недева, директор на РЗИ.

Често се случва малчугани да пропускат имунизации,

защото със семействата си са се преместили да живеят в чужбина, но все още се водят в пациентските листи на общопрактикуващите лекари у нас. Когато се касае за хора от малцинствените групи, на помощ идват здравните медиатори, които посещават фамилиите на адрес и разясняват необходимостта от ваксинация.

Здравните специалисти припомниха, че имунизациите осигуряват лична и колективна защита от опасни болести, които в миналото са отнемали много животи. По думите им, благодарение на ваксините, са спасени 10,3 млн. души. Обясниха, че защитните препарати са единствената превенция срещу морбили, полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, паротит и рубеола.

За всички здравноосигурени лица с избран личен лекар ваксинацията се прави от съответния медик след обстоен преглед преди манипулацията. Те не заплащат за имунизирането. Пациентите без джипи пък се имунизират безплатно в имунизационния кабинет на РЗИ. Освен задължителните съществуват и т.нар. препоръчителни ваксини. Повече за тях ще научите в здравната рубрика на „Борба“ в четвъртък.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *