Общество

ВАС възстанови Тодор Тодоров начело на Областна дирекция Държавен фонд „Земеделие“ – Велико Търново

Магистратите обявиха второто му уволнение като шеф на агроведомството за незаконно

 

ТОДОР ТОДОРОВ ОТНОВО ПОЕМА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Това се случва, след като Върховният административен съд обяви за незаконно и второто му уволнение от поста. Решението на магистратите е от 20.09.2023 г. и е по тъжба на Тодоров отпреди 11 месеца. Тогава той отново получи благословията на Темида да се върне на работа, но тогавашният изпълнителен директор на разплащателната агенция – Георги Тахов, прекрати трудовото му правоотношение само 39 минути, след като го назначи на работа, без да го допусне до работното му място.

В решението си върховните административни съдии са вписали, че с действията си Тахов е „нарушил правото на служителя да бъде възстановен на заеманата от него длъжност преди незаконното му уволнение“ и че е „упражнил превратно правомощията си на административен орган с единствената цел да елиминира държавния служител“.

Поради факта, че част от текстовете на решението на ВАС са залегнали още в решението на първата инстанция – Административен съд – Велико Търново, още преди три месеца Тодоров е сигнализирал главния прокурор за отнетите му трудови права.

„Порочни практики в държавната администрация, като тази, на която съм подложен, не са рядко явление. Затова аз ще дам пример на цялото общество как човек трябва да се бори за гражданските си права и ще отида докрай – ще заведа дела за дискриминация, ще претендирам обезщетения за нанесените ми нематериални вреди и когато ги получа, отново ще сезирам прокуратурата, защото това ще бъдат вреди за държавния бюджет. На длъжностното лице, което ги е допуснало, трябва да бъде потърсена друг вид наказателна и имуществена отговорност. Не е честно данъкоплатците да поемат тежестта за вредите, нанесени от администратори, които целят елиминиране на конкретни държавни служители“, заяви Тодоров.

Допълни, че не му е известно някой в Държавен фонд „Земеделие“ да е извършил каквато и да е проверка по изнесените от него факти и обстоятелства през 2022 г., касаещи организирана престъпна група в областта, облагодетелствала се от евросредства.

„Борба“ научи, че във въпросната ОПГ има държавен служител, който е и регистриран земеделски производител. Фермерът години наред е отглеждал животни над определения капацитет в основния си стопански обект и това е грубо нарушение на правилата за хуманно отглеждане на животните. Нещо повече, служители от Държавен фонд „Земеделие“ многократно са извършвали проверки на стопанството му, но не са забелязвали проблема и държавният служител получавал сериозно финансово подпомагане, вместо да бъде санкциониран.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “ВАС възстанови Тодор Тодоров начело на Областна дирекция Държавен фонд „Земеделие“ – Велико Търново

  • Tози изнудвач и рекетьор не е ли някаде на топло вече беше си повярвал че като е дириктор всички земеделци трябва да го гушат с пълнят джобовете

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *