Водещи новиниСъдби

От Формула 1 до Железарци: С 1 млн. лв., вложени в автобояджийница, Васил Василев иска да възроди село със 17 жители

41-годишният мъж ще работи по най-модерните световни методи в бранша, но кошмарна инфраструктура спъва проекта му

 

Мнозина биха определили едномилионната инвестиция на Васил Василев в забравено от Бога село като лудост, но за него това е кауза.

41-годишният мъж основава своя автобояджийница в Железарци, готов е да наеме 7 служители и да работи по най-модерните световни методи в бранша. Разбитата пътна инфраструктура към обекта обаче възпрепятства старта на бизнеса му. Докато чака рехабилитация на трасето, се заема да реставрира паметници на партизани, стари мостове и чешми. Прави го напълно доброволно и безвъзмездно. Най-голямото му желание е да вдъхнови и други българи зад граница да се върнат и да инвестират у дома.

Васил е от Горна Оряховица, но родът му произлиза от стражишкото село Железарци.

Завършил е Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в железничарския град. Занимавал се с моторни спортове и дрифтинг, благодарение на които натрупал опит във възстановяването на автомобили след катастрофа и реставрация на стари коли. Решил да си пробва късмета в чужбина и през 2007 г. отишъл в Холандия. Там работил като автобояджия, а после заминал в Германия, където се трудил в сервиз за тунинговане на BMW и Mini kooper. След време се преместил във Великобритания и се установил в Лондон.

„Първата ми работа беше на паркинг, миех автомобили. Един ден дойде господин с Porsche Panamera. Измих му колата и той започва да идва всяка седмица. Остави ми визитката си и каза: „Обади ми се, ако търсиш сериозна работа“. Аз проверих в интернет и разбрах, че този човек е президент на огромна фирма и доста хора работят за него. Компанията му бе в сферата на възстановяването на застраховани автомобили. Имаше верига сервизи и ме покани на интервю. Заради езиковата бариера разговорът ни се проведе чрез Google translate. В крайна сметка ме нае. Започнах да подготвям автомобили и да ги боядисвам. Работех между 8 и 12 часа всеки ден без неделя, а след работа отивах на вечерно училище, за да науча английски език. 4 години и половина работих във фирмата, станах служител на годината за 2015 г. Фирмата инвестира в мен, пращаха ме на автобояджийски курсове из цяла Европа“, разказа той.

След това работил в завод на Rolls-Royce, а впоследствие в друго предприятие за производство на части за Range rover, Land Rover и Jaguar.

ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ОБАЧЕ СЕ ПОДГОТВЯЛ ДА КАНДИДАТСТВА В MCLAREN FORMULA 1

Изискванията били високи и му отнело 2 години, за да набави нужните документи. Над 400 кандидати са борили за обявените 8 свободни места. Усилията му се увенчали с успех и от компанията го наели.

Там се докоснал до уникални автомобили и се учил от най-добрите в света. Най-скъпата кола, върху която работил, струвала 60 млн. паунда. От нея били произведени едва три бройки в света. Едната била унищожена, втората е в музея на McLaren в Лондон, а третата е на арабски шейх.

Сред най-атрактивните автомобили, върху които се трудил, попадат и английски ретро коли от 30-те години на миналия век.

„Работих усърдно, изкарвах добри пари, но знаех, че рано или късно ще се прибера в България, за да направи своя бояджийница. Пандемията дойде неочаквано и 4 месеца не ходех на работа. Макар че държавата ми плащаше 80 процента от заплатата и нямах финансови проблеми, не ме устройваше да бездействам. Затова реших, че е назрял моментът да инвестирам в родното си място. Направих си калкулация на средствата, които съм събрал. И като теглих чертата, осъзнах, че имам възможност да инвестирам 1 млн. лв. Вложих парите в родното село – Железарци“, разказа Васил.

Купил си парче земя, което представлявало нива.

Три години по-късно на мястото вече е вдигнал огромна 600 кв. м къща и прилежаща автобояджийница. Обектът все още не работи, защото има пречки, които не зависят от 41-годишния мъж.

„Първата спънка беше с тока. Оказа се, че в селото няма промишлен ток, а за камерата ми трябва много голямо напрежение. Наложи се да пуснем 475 метра кабел от трафопоста до сервиза с 3 стълба, което ми костваше 28 000 лв. После документите и изискванията за самия сервиз ми костваха страшно много усилия, нерви и пари. Почти на финала съм, но остава най-големият проблем – пътната инфраструктура. Става дума за 4-километрово трасе, което е част от републиканската пътна мрежа – път VTR2280. То е в безобразно състояние, огромни кратери, липсва асфалт и е толкова разбито, че който дойде до тук, ще е късметлия, ако не си счупи колата. Това е пречката да наема работници и впоследствие да идват клиенти до автобояджийницата. Ако искам сам да оправя участъка, трябва да вложа 3 млн. лв. Тоест цял живот трябва да работя в McLaren, за да осигуря сумата“, обясни Васил.

41-годишният мъж вярва, че един ден държавата ще се погрижи за инфраструктурата край малките населени места и бизнесът му ще има добро бъдеще. Не се притеснява от това, че е инвестирал в почти обезлюденото село, защото е на мнение, че ако си много добър в нещо, няма значение къде го практикуваш и хората ще те потърсят.

Освен собствен бизнес нашенецът е устремен и към създаване на гора. Не може да се примири със сечта в района, затова е поръчал 48 дръвчета, които предстои да засади в имота си.

Около къщата си пък е засадил 188 туи, като числото носи дълбока за него символика. Точно толкова седмици най-дълго е пребивавал в чужбина, без да успее да се върне у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

8 thoughts on “От Формула 1 до Железарци: С 1 млн. лв., вложени в автобояджийница, Васил Василев иска да възроди село със 17 жители

 • И на такива ХОРА ако не помогне Държавата, не знам за какво ни е. 100 години чакаме за магистрала, тоне не бе крадене.
  Селските райони трябва да се развиват най много, те ще ни спасят от глада, погрижете се подобаващо.

  Отговор
 • Приятелю, ако беше останал в цивилизованата Европа досега къщата ти щеше да е къща, автоработилницата ти-автоработилница и парите ти-европейски. Голяма грешка си сторил, че си се върнал. Но не е късно да я поправиш.

  Отговор
 • „се заема да реставрира паметници на партизани“ – явно много работа има с бизнеса, че тръгнал и партизани да оправя. Можеше из Странджа някъде да си отвори цех и пак да чака оправяне на шосето. Поредната плоска статия на Борба от нямане за какво да пишат.

  Отговор
 • Mного загададъчно, никаква логика. Ами той не зае ли че тия пааартизаании -Унищожиха народът ни през ’45година!

  Отговор
 • с извинение, “тъпанар“. Може и да има талант в боядисването, но кой боядисва кли тук-10%. Малко по уме да беше, щеше да се заеме с друго?

  Отговор
 • Браво на Васил! Достатъчно е живял и видял в чужбина, стига толкова! Не се е върнал в родината, за да му е по-лесно, просто следва мечтите си! Да, тук нещата се случват бавно и трудно, но си е вкъщи! Продължавай напред, момче!

  Отговор
 • Всичко хубаво, но защо не е направил работилница на достатъчно комуникативно място – да кажем в Стражица, ако не в Търново? Сигурно в Стражица има десетки обекти от стари цехове, които може да купи евтино. А селото не пречи паралелно да си го оправя и да го възражда. Щом е такова положението с пътя, нещата са ясни – няма да се оправи и работилницата е обречена.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *