Горещи новиниОбразование

Откриха научния календар на ВТУ с конференция за икономическия растеж

Днес в зала „Европа“ на Ректората на Великотърновския университет беше открита Осмата научна конференция „Фактори на икономическия растеж в историческа перспектива“, организирана от Историческия факултет и от Центъра за стопанско-исторически изследвания.

Научният форум събира специалисти от водещите български университети и научни институти, като очертава новите насоки на изследване и допринася за по-доброто познаване на стопанската история на България и Балканите.

Конференцията беше открита с приветствие от проф. д-р Николай Кънев, заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност и декан на Историческия факултет, който поздрави гостите и участниците в събитието от името на академичното ръководство и лично от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

„Изключително много се радвам, че след края на лятото това е първото събитие, с което ще открием научния календар на Университета. Благодаря за успешното и дълготрайно партньорство с Центъра за стопанско-исторически изследвания. С тях освен съмишленици по много съвместни проекти – сме и приятели от години, а това спомага за по-добрата научна продукция. Днес тук присъства цялото деканско ръководство на Историческия факултет, което говори за значимостта на събитието. Вярвам, че то ще бъде по-успешнo от предишните. Пожелавам ви здраве и успехи!“, каза проф. Кънев при откриването на форума.

В събитието участват над 40 учени от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, ИУ – Варна, УНСС, СА „Димитър А. Ценов“, УниБИТ, МВБУ – Ботевград, БАН, музеите в Пловдив, Силистра и Казанлък.

Докладите обхващат всички исторически периоди от античността до съвремието и са обединени от темата „Фактори на икономическия растеж в историческа перспектива“. След края на конференцията всички научни разработки ще бъдат обединени в издание.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *