Водещи новиниЕленаКултура

Специализирани витрини ще съхраняват 340 ценни ръкописа в храма „Свети Никола“ в Елена

По проект Община Елена предвижда да закупи 5 специализирани настолни витрини с генератор за поддържане на постоянна влажност, което да помогне да бъдат съхранени ценните ръкописи и старопечатни книги, експонирани в храма „Свети Никола“ в балканското градче

Финансирането е по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. и в размер на 52 600 лв.

Чрез антирефлексни стъкла на витрините ще се постигне предпазен ефект от вредни лъчения – художествено осветление в храма и любителски заснимания на посетители. Херметическото затваряне ще има регулиращ ефект върху степента на замърсяване на експонатите, както и ще възпрепятства развитието на плесен и патогенни бактерии. Чрез консервиране на експонатите в специализирани витрини ще може да се удължи животът на това културно наследство.

Църквата „Свети Никола“ съществува преди началото на XVI в., за което свидетелства църковен псалтир от 1518 г.

Още тогава тя е книжовно хранилище – мост между Търновската книжовна школа и Елена. За съжаление, част от тях изгарят при нападението на Елена от кърджалиите през 1800 година. Днес колекцията от ръкописни и старопечатни книги наброява около 340 експоната, като част от тях са експонирани в притвора на храм „Свети Никола“, за да може посетителите да се запознаят с безценните паметници на книжовността.

Най-старият ръкопис, показан в църквата, датира от 1472 година.

Ценни са също така и останалите богослужебни книги от XVI до XIX век. Някои от тях освен основната си тематика съдържат писмени сведения за исторически събития, случили се в Елена. Ценните ръкописни и старопечатни книги от 1987 г. са изложени в дървени витрини с обикновено стъклено покритие. Поради конструктивни особености на църквата, която е полувкопана в земята, влажността на въздуха е висока. Въпреки усилията това да бъде регулирано тези стари витрини са крайно неподходящи за запазването в бъдеще на едни от най-ценните реликви от историята на Елена. А новите ще осигурят „капсулирането“ им при специален режим на температура и влажност.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *