Водещи новиниОбщество

Временно отклоняват течението на Янтра заради единия от новите мостове

Съоръженията са част от голям транспортен проект, който предвижда и рехабилитация на четири улици в старата столица

 

Насип от земна маса временно отклонява течението на река Янтра около Бейския мост и причината е започналият строеж на нов мост близо до стария.

И по-точно, за да може да навлезе тежката техника. Това обаче няма да създаде опасност за населението, уверяват от Общината.

В момента във Велико Търново функционират 9 моста и след 60 години започна строителството на още два нови, за които бе теглен заем от 6,3 млн. лева и ще се изплаща 15 години. За нуждата от тях спорът продължава, макар строителните дейности да са в ход и на двата обекта. Навярно дискусията няма да спре и когато са готови, но връщане назад няма. Най-големият коз на Общинската администрация е, че те ще изведат от града автомобилния трафик.Насип от земна маса временно отклонява течението на река Янтра около Бейския мост и причината е започналият строеж на нов мост близо...

Основно сега се работи по укрепване на терените, увери се на място екип на в. „Борба“.

На моста в кв. „Света гора“ работници на подизпълнителя „Валмекс“ подготвят основите на съоръжението от двете му страни. Избраният изпълнител е ДЗЗД „Нивел инфраструктура“, спечелил обществената поръчка и за двата моста.

Единият ще се намира почти успоредно на Бейския мост, който води към университета и главния път София – Варна. Другият е на стотина метра от Въжения мост до бившата фабрика „Мавриков“ и ще осигурява директен подход към пътя, излизащ от местността Ксилифор до село Шереметя, и ще има връзка с главния път за Русе на срещуположната страна. Ползата от него се обяснява, че на мястото на бившата фабрика за топки „Етър“ ще се строи Северният пътен възел и така част от трафика за Русе ще се поеме от новия мост.Насип от земна маса временно отклонява течението на река Янтра около Бейския мост и причината е започналият строеж на нов мост близо...

Новите стоманенобетонови мостове освен ленти за автомобилите ще имат и тротоари за пешеходци.

Те са част от голям трансграничен проект, който предвижда още рехабилитацията на улиците „Теодосий Търновски“, „Димитър Найденов“, „Сливница“ и част от ул. „Опълченска“ във Велико Търново.

Мостовете трябва да бъдат изградени до края на тази година, а проектът предвижда и монтиране на електронно табло, което ще показва натовареността на двата главни пътя София – Варна и Русе – Велико Търново в частта им край старата столица.

И докато работниците умуват с какви дейности за деня да продължат, несмущаван от нищо рибар на Въжения мост до фабрика „Мавриков“ се е навил да хване сом. Докато екипът ни беше на обекта, все още слуката не беше го споходила.Насип от земна маса временно отклонява течението на река Янтра около Бейския мост и причината е започналият строеж на нов мост близо...

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

3 thoughts on “Временно отклоняват течението на Янтра заради единия от новите мостове

  • Нямам думи просто от това безумие, да правиш два моста които нито ще облекчат с нещо живущите на съответните места, нито пътуващите, които не дай си боже объркат истинските пътища и минат оттам. За Света гора каква връзка се бълнува с главния път София Варна, кмета или другите тъпоумнуци от общината минавали ли са през гетото с пиещи граждани на пътя особено вечер наречено кв. Света гора, и широкия път от 3 метра, да не говорим за стръмния баир. Това е последния избор на някой който иска да се включи за София, защото ако иска за Варна нали пак трябва да се върне до града. Другия мост до Маврикив може би ще е полезен за някой рибар, който иска по бързо да отиде на другия бряг на реката. Кой луд ще мине оттам при условие, че и излиза горе извън Арбанаси, разбира се знаем, че другаря инж. Панов живее срещу паяка и е една идея по близо до пътя но е прекалено вулгарно да се построи цял мост за да може да го ползва той. Нямам думи, трафика ще облекчавали, простаци.

    Отговор
  • Не става ясно дали е получена оценката ОСОВ за проекта, която се очакваше през август или греша? За ползите прочетох много положителни отзиви, звучат оптимистично, но дали са преценени вредите върху екосистемата? Би трябвало да има по- голяма яснота за тези инфраструктурни проекти. Прозрачността в управлението е основен принцип за успешното реализиране на проектите. Не е лошо да се пусне видео/ демо версия/ на такъв мащабен проект, какъвто е северния пътен възел. Търсих, но не открих такъв в Ютюб или в други канали. Може гражданите да не разбират от пътно строителство, но е редно да са запознати в детайли с проекта, за да няма излишни спорове, не чул или не разбрал. И въпреки необходимостта и ползите, да не се подценяват страничните ефекти върху околната среда. Със сигурност екосистемата ще пострада много, а това ще се отрази на по- късен етап и върху гражданите. Дано греша, но се съмнявам. Ще бъде жалко, ако този т.н. „тромпет“ наруши екобаланса или хармонията на симфонията 🙂

    Отговор
  • благодарим на изданието, че не публикува критичните коментари за мостовете, така живеем по добре всички.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *