Горещи новиниОбразование

60-а юбилейна академична година откриха във ВТУ

4000 първокурсници – бакалаври и студенти на Великотърновския университет, положиха днес студентската клетва, написана специално от големия поет Радко Радков за тях през 2004 г., и обещаха да пазят чист академичния дух

В търновската алма-матер особено тържествено бе открита 60-ата юбилейна академична година, която е и първа за проф. д-р Димитър Димитров като ректор.

Празникът бе уважен от временно изпълняващата длъжността кмет на Велико Търново Снежана Данева – Иванова, народните представители Димитър Николов и Йордан Терзийски, областния управител Ивайло Здравков, председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

Площадът пред ректората за втора година след пандемията бе изпълнен с море от студенти – развълнувани, смутени или ентусиазирани, а бодрото настроение поддържаше по традиция Градският духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков.

ВТУ започва академичната година с 1700 първокурсници

– бакалаври държавна поръчка в 21 направления (само 9 са свободните места), ремонтирани общежития, обновени лекционни зали и финансово стабилен.

„Този пълен прием е голям успех за нас предвид демографската криза. Стабилни сме и като академичен и административен състав. С ремонта на общежития в голямата си част, предстоящата изолация на втори блок, създаването на нов студентски стол в V корпус „големият шлем“ е приключен“, уточни ректорът проф. д-р Димитров преди тържеството.

„Тази година е специална, защото се навършват 60 години от създаването на нашата алма-матер. Университетът ни е разположен в най-красивия град на България и е един от най-красивите в Европа, а ректоратът се гуши между историческите Царевец и Света гора.

Скъпи първокурсници, които днес се вписвате в нашето академично семейство!

Желая тук да преминат най-добрите години на вашата младост, да бъдат плодотворни и щастливи и да получите необходимите знания, които да дадат старт в живота ви. Дерзайте и на добър час!“, каза в празничното си слово ректорът.

Приветствени слова към студентите и академичната общност отправи и временно изпълняващата длъжността кмет на Велико Търново и член на Съвета на настоятелите на ВТУ Снежана Данева – Иванова: „Благодарим ви, че великотърновската алма-матер е партньор в усилията на Община Велико Търново старата столица да се развива като образователен, културен и духовен център на 21-ви век. Пожелавам здраве, благоденствие, енергия и сила! Честита и успешна да бъде новата учебна година! На всички студенти искам да кажа: не спирайте да мечтаете, защото никой не знае чия мечта ще промени света! На добър час!“. Напътствия, пожелания и окуражителни слова към първокурсниците отправи председателят на Студентския съвет Спартак Михайлов, а от тяхно име бъдеща правистка отправи приветствени думи към своите колеги.

Празничен благослов отправи и Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

А после чистият звън на университетската камбана възвести началото на новата академична година. Накрая студентите и техните родители, преподавателите и цялата университетска общност се насладиха на изпълненията на търновските любимци – „Джуниър бенд“.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “60-а юбилейна академична година откриха във ВТУ

  • Христо Бонджолов влезе в историята на Университета. От Ректор, стана заместник. Селянинът с колелото от с. Попица.

    Отговор
  • Митко Почерпушко, розовичък, открива учебната година. Голем смех ке пада.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *