Водещи новиниЗдраве

Новата частна болница във Велико Търново трябва да заработи до 2026 г.

Прогнозата е през първата година на функциониране в лечебното заведение да бъдат лекувани 12 100 души

 

БЪДЕЩАТА КЛИНИКА ОТ БОЛНИЧНАТА ГРУПА „СЪРЦЕ И МОЗЪК“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОЧАКВА ДА СТАРТИРА ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2026 Г.

Това става ясно от отговор на здравния министър проф. Христо Хинков на питане от депутатите в Народното събрание. Здравното заведение ще се намира на ул. „Магистрална“ и ще разполага със 177 легла.

Според представения от собствениците план за развитие на болницата в нея ще се провежда медицинска помощ в направленията нервни болести, съдова хирургия, хирургия, гастроентерология, неонатология, педиатрия, ортопедия и травматология, акушерство и гинекология, образна диагностика, клинична микробиология и анестезиология и интензивно лечение.

Прогнозата на инвеститорите е за 2026 г. през клиниката да преминат 12 100 души при 75% заетост на легловата база.

Очакванията за 2027 г. пък са 12 600 пациенти и 78% заетост на капацитета. През 2028 г. пък целта ще е 12 900 прилежащи пациенти, които да запълнят 80% от местата.

Бъдещата болница ще работи със Здравната каса и очакваните приходи са съответно 9,7 млн. лв. за 2026 г., 10,2 млн. лв. за 2027 г., 10,2 млн. лв. за 2028 г. и 10,4 млн. лв. за 2029 г.

„Независимо от наличие на заповед на министъра на здравеопазването за разрешаване на нови медицински дейности, лечебното заведение не може да изпълнява дейности преди получаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност след подаване на заявление и изискуемите документи със заповед на министъра на здравеопазването, когато се разрешават нови медицински дейности. Срокът за реализиране на проекта, до който Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Велико Търново, може да подаде заявление за промяна на издаденото разрешение за осъществяване на лечебна дейност, е до тридесет и шест месеца от съобщаване на заповедта на министъра“, уточни пред депутатите проф. Хинков.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *