Новини

Октомври започва с по-топло време от обичайното, но в средата на периода ще настъпи чувствително застудяване

Астрономическа справка:

В началото на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч. и 7 мин. Продължителността на деня е 11 ч и 43 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 6 ч. и 59 мин. и залязва в 17 ч. и 20 мин. Продължителността на деня е 10 ч и 20 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 6 октомври – първа четвърт, 14 октомври – новолуние, 22 октомври – последна четвърт, 28 октомври – пълнолуние.

Характерни особености на месеца:

Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглата става все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9. В планините по най-високите части винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като периоди на „възвръщане на лятото”. Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани е незначителна.

Прогноза:

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11 и 15 гр., по високите полета – между 10 и 13 гр., в планинските райони – от 0 до 7 гр. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 27 и 32 гр., а най-ниските – между минус 5 и 0 гр.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и под нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 л/кв.м, за останалите – между 40 и 70 л/кв. м.

През първите дни от месеца времето ще е спокойно есенно, почти без валежи, ще е предимно слънчево и с температури по-високи от обичайните. В средата на първото десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. Има вероятност след фронталното намаление на облачността минималните температури в котловините и по високите полета да се понижат значително, да са под 3 гр. и там ще се образуват първите есенни слани. В края на първото и първите дни от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. На много места ще има валежи, а понижението на температурите ще продължи и те ще се доближат до климатичните норми. През следващите дни до края на второто десетдневие ще се установи антициклонален тип време. Ще е сухо, предимно слънчево, на места в равнините в часовете до обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Дневните температури отново ще се повишат и ще бъдат над климатичните норми, но минималните температури ще бъдат ниски – на места около и под 0.

През повечето дни и от третото десетдневие се запазва тенденцията температурите да са близки и по-високи от климатичните норми. Времето ще се определя от антициклонален тип циркулация. Ще преобладава слънчево време със сутрешни мъгли или ниска облачност в равнинната част от страната. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има в средата и края на периода, когато на места ще превали дъжд.

Гл. ас. д-р Красимир Стоев

НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *