Водещи новиниЗдраве

След 15 години във Великобритания д-р Здравко Димитров избра да се грижи за денталното здраве на търновци

Всеки месец стоматологът ще има определени дни, в които ще лекува безплатно възрастни хора

 

Д-Р ЗДРАВКО ДИМИТРОВ Е АМБИЦИРАН ДА ОСИГУРИ НА ЖИТЕЛИТЕ НА СТАРАТА СТОЛИЦА ДОСТЪП ПО НАЙ-МОДЕРНИТЕ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ В ДЕНТАЛНАТА МЕДИЦИНА.

Д-р Здравко Димитров

Всичко, което усвоил по време на 15-годишната си практика във Великобритания, ще прилага във Велико Търново, за да се радват пациентите му на красиви и здрави усмивки. Кабинетът му е в сграда, построена от гения на българската архитектура Колю Фичето. Убеден е, че атмосферата в помещението предразполага към максимално развитие на потенциала, тъй като в стените на постройката е съхранена частица от креативността и таланта на възрожденския майстор. Денталният медик се надява, че и други негови колеги, които след дипломиране са потърсили реализация в чужбина, ще се върнат в България, за да лекуват сънародниците си.

Д-р Димитров е на 44 години. Родом е от Велико Търново, където завършил ПМГ „Васил Друмев“. Следвал дентална медицина в Медицинския университет в София и се дипломирал се през 2003 г. Практикувал в собствен кабинет в столицата в продължение на 3 години, но след това се преместил да живее и работи във Великобритания. Има завършена научна степен по естетично възстановително зъболечение и диплома по имплантология.

„Има разлика в манталитета на пациентите в Обединеното кралство и тук, но клиничните решения са едни и същи. Там е заложена автономия на пациентите да взимат решение при добра информираност, което позволява на зъболекаря да предлага абсолютно всички възможни решения. Като цяло той може да избере не най-доброто, но аз вярвам в автономията на пациента“, обясни стоматологът.

Разясни, че във Великобритания профилактичната грижа е по-сериозно застъпена, отколкото у нас.

Там редовно се ходи на профилактични прегледи, обикновено на 6 или 9 месеца. По думите му това е фундаментално, защото, ако проблемът се засече навреме, докато е малък, решенията са много по-прости, ефективни и издръжливи във времето.

„Това е държавна политика в Англия след създаването на тяхната Здравна каса. Заложена е тази регулярност в прегледите, като за децата всички процедури са безплатни. Финансовата подкрепа от страна на държавата безспорно помага на денталното здраве на нацията“, уточни д-р Димитров.

За неговите 15 години във Великобритания се сблъскал с редица интересни и необичайни медицински казуси.

Един от тях касае дете, на което му липсвали 10 постоянни зъба.

„Това е много голям естетически и функционален проблем за малчугана. За щастие, успяхме да го установим в сравнително ранна възраст, когато беше на 10 години, и съответно пристъпихме към лечение. То беше свързано с 3-годишно носене на брекети и възстановително зъболечение. На него не му беше заложено генетично да изникнат тези 10 зъба. Имаше липса на зародиш на постоянни зъби. Това е доста голяма рядкост и е свързано с наследственост“, разказа денталният лекар.

Д-р Димитров бил доволен от работата и живота си на Острова, но носталгията по родното място го накарала да се завърне у дома преди година. Решил, че ще остане за постоянно. В продължение на 6 месеца търсил подходящо място за създаване на своя практика и още толкова му било необходимо, за да пригоди закупеното помещение към всичко нужно за модерна стоматологична клиника.

„Самата сграда е изключително добре направена, личи си, че майсторът е именно Колю Фичето. 170 години по-късно е здрава и устойчива. Моята цел при реконструкцията и изграждането на практиката беше да запазя абсолютно всичко, което е структурно здраво и е възможно да бъде съхранено, и да пренесем обстановката в 21-ви век с всички необходими инструменти и техника“, обясни той.

Стоматологът сподели, че всеки месец ще има определени дни, в които ще лекува напълно безплатно възрастни хора, които нямат възможност за дентална терапия.

Според него това е изключително необходимо, тъй като все повече пенсионери нямат възможност да се погрижат за оралното си здраве.

Освен в своята дентална практика д-р Димитров влага сили и енергия в строежа на семеен дом в Дебелец. Той е баща на две деца – момче на 8 години и момиче на 6 месеца. Тайно се надява синът му да поеме по неговия професионален път и също да работи в полза на обществото.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *