Горещи новиниКултура

Внучката на академик Иван Радев притежава оригинални ръкописи на Йовков и над 500 театрални плаката

Три листа ръкописи от „Боряна“, 5 страници от „Албена“ и четири страници от „Обикновен човек“, все оригинали на Йордан Йовков, както и писмо от него до Елин Пелин притежава внучката на академик Иван Радев – Горица Радева.

Сред великолепната й колекция е и първото издание на Яворовата пиеса „В полите на Витоша“, която младата жена купила на нумизматична сбирка във ВТУ преди 7-8 години.

Йовковите ръкописи са изписани четливо, с красив почерк. „Любопитното е, че писмото между двамата класици е по повод спор за Йовковата „Боряна“. Елин Пелин го обвинявал, че заимствал идеята от неговите „Гераци“ и в това писмо се обясняват. Част от дебата е бил публичен на времето си и е пълнел тогавашните вестници. В крайна сметка, който е чел и двете произведения, може да си направи извод, че плагиатство няма. Когато се докоснеш до тези бижута, оригинални ръкописи на такива гении, е много вълнуващо. Моите приятели, като чуят, че съм открила нещо ново, веднага искат да видят, но не им давам да пипат, за да се запазят. След първия досег ентусиазмът отстъпва, макар че винаги си давам сметка колко са ценни“, разказва за „Борба“ младата жена.

Освен ръкописите и писмата, които вълнуват книжовните хора, Горица Радева притежава богата колекция от над 500 театрални плаката, освен това покани и всичко, свързано с това изкуство. Събира ги повече от 10 години. Тя подчертава, че е преди всичко актриса и там са насочени нейните интереси. Горица е завършила актьорско майсторство, след това мениджмънт в сценичните изкуства, а сега е докторант по маркетинг. Нейната страст е историята на театъра. От цялата й театрална колекция като търновка най-близо до сърцето й са нещата, свързани с великотърновския театър. Познава историята му, помни лично и Милен Колев, и Стилиян Анастасов. А това, което притежава от архива на Милен Колев, й го дала Таня Рашкова. Актьорът Иван Митев също допринесъл за обогатяване на колекцията й. На други експонати попадала, като е обикаляла с цел по битаци и пазари. И казва, че стари издания могат да се видят на най-неподозирани места. Има подарени от приятели, когато си разчиствали тавана.

Част от сбирката й на стари театрални покани, програми, афиши и плакати, включително и ръкописите, Горица Радева е подредила в изложба, която е под надслов „Три театрални изложби“ и представя „История на българския театър в периода до 1944 г.“ и „История на българския театър след 1944 г.“. Третата секция е със заглавие „85 години от рождението на Милен Колев“. Изложбата може да се види в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Събитието е организирано от сдружение „Пътуващо пространство“ с подкрепата на Община Велико Търново и е част от културния календар на Общината. „Театърът, макар и живо изкуство, има как да бъде представен като история и тази изложба е доказателство за това. А неговата история, като всяка друга, има смисъл да я познаваме. Тук показваме издания на пиеси от 1897 г., играни във Велико Търново, през какви етапи е минал нашият театър, кои актьори са участвали. Защото по афишите на театрите могат да се видят наистина големи имена“, разказва Горица Радева.

Плакатите будят интерес и с предупрежденията към зрителите, които особено днес звучат много актуално предвид културата на поведение в театъра и липсата на дисциплина на голяма част от съвременните зрители. Като „Деца не се допускат в салона“ и „Закъснелите посетители чакат края на първо действие“.

Сред експонатите на изложбата са плакати с автограф на Вили Цанков. В частта от изложбата, посветена на обичания актьор Милен Колев, са представени писма от негови почитателки, грамоти, снимки и плакати за театрални постановки, в които е участвал. Показана е и заповедта за разпределението му в театъра във Велико Търново.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *