Горна ОряховицаЗдраве

Безплатни прегледи за диагностика на сънна апнея в горнооряховската болница

БЕЗПЛАТНИ ДИАГНОСТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА СЪННА АПНЕЯ ОРГАНИЗИРА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“.

Консултациите ще се провеждат в Отделението по ушно-гърлени болести на 16 и 17 октомври. Началникът на звеното д-р Стоян Стоянов ще преглежда в двата дни от 15:00 до 19:00 ч. Необходимо е предварително записване на телефон 0878 746 480.

Сънната апнея често бива сочена като болестта на съвремието. Най-просто лекарите описват състоянието като спиране на дишането по време на сън. Представлява отпускане на мекото небце и езика, в резултат на което се запушват дихателните пътища. Често подценявана и оставяна нелекувана, тя води до изключително сериозни усложнения, а в някои случаи дори до фатален край.

Заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2 и т.н. Симптомите са хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин с пресъхнали уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото. По-предразположени към зболяването са мъжете.

„На голяма част от диагностицираните със сънна апнея се назначава консервативно лечение. Те се оборудват със СРАР апарати, които ползват в домашни условия и които повлияват апноичните паузи и всички произтичащи тежки последствия от заболяването“, коментира д-р Стоянов.

Безплатните прегледи са по повод 19 октомври, когато се чества паметта на преп. Свети Йоан Рилски Чудотворец, чието име носи горнооряховската болница.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *