Горещи новиниОбщество

Въглевци празнува на Петковден с курбан, музика и земляческа среща

Десетки се събраха във великотърновското село Въглевци, за да отбележат храмовия празник на църквата „Света Параскева“. Организатори на празника бяха кметският наместник Илия Радев, църковното настоятелство, инициативен комитет, ловната дружинка и много спомоществователи. Още от сутрешните часове курбанът, осветен по-късно от Отец Йоан, който отслужи и празничния водосвет, завираше в казана. Един след друг жители и гости на селото влизаха в храма, от чието освещаване се навършиха днес 162 години, за да запалят свещичка и да послушат разказа на Отец Йоан за Света Петка, за пренасянето на мощите й в Старопрестолния Търновград през 1230 година, за сторените чудеса…

Малко по- късно започна специалният поздрав на певческата група за народни песни „Здравец“ към пенсионерския клуб „Надежда“ в Леденик, с ръководител Стефан Цонков, обрала овациите на събралите се вече земляци.


Сред гостите на празника бяха кмета на Община В. Търново д-р инж. Даниел Панов, Тошо Кръстев, председател на сдружението на кметовете и кметските наместници, Янко Първанов- кмет на Вонеща вода, кметските наместници на Големани- Гинка Методиева, Войнежа- Стефан Стефанов, Ялово- Христо Пенчев и Габровци- Христо Медникаров.


Името на Въглевци произлиза от препитанието на хората, които са живели там. Точната година за възникване на селото е неизвестна, предполага се по време на османската власт. Първи заселници са българи, дошли откъм Троян. Преследвани от турците, девет братя се заселват около село Стражата, намиращо се във Фъревската енория. Занимавали се със скотовъдство. Трудно живеели и се разпръснали наоколо, като всеки избрал място и построил къща. И така се появили махали като Белчовци, Йовчевци, Дамяновци, Райковци и др., носещи имената на първите заселници. Поживели и видели, че снегът по-бързо се топи в по-ниската част, където се намира днешното село Въглевци. Първозаселените се занимавали с бащиния занаят – скотовъдството, но започнали да правят дървени въглища /кюмюр/, които носели на гръб до Търново и продавали на казанджиите. Именно произвеждането на дървени въглища е дало името на селото – Въглевци. След като се установили и увеличили населението, хората от Въглевци решили да си построят църква.

Издействали ферман от турската власт през 1859 г. През 1860 г. църквата „Св. Параскева“ е завършена. Осветена е на Петковден през 1861 г. от гръцки владика. В двора на църквата е построено първото килийно училище, там се намира и паметникът на загиналите в Балканската война 1912-1913 г., издигнат от майстор Руси Тодоров през 1914 г.

Екип “Борба”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *