Забава и знание

Избелващите пасти и отварянето на капачки със зъби вредят на емайла

Използването на агресивни избелващи пасти, отварянето на различни опаковки и бутилки със зъби и навикът да се дъвче лед са сред не толкова очевидните причини за увреждането на зъбния емайл, според експертка от САЩ, цитирана от Таймс Нюз Ю Кей.

Специалистка по естетична стоматология Шахира Саад отбелязва, че много хора използват избелващи пасти, за да получат зъбите им по-бързо желания по-светъл нюанс. В после време все по-голяма популярност придобива черната паста за зъби с активен въглен.

Саад предупреждава, че подобни средства са твърде агресивни – абразивните (твърди) частици в тях надраскват горния слой на емайла, оставяйки микропукнатини. По-късно, когато човек консумира оцветяващи храни като кафе, шоколад, плодове и зеленчуци, оцветителят може да попадне в тези пукнатини, което води до пожълтяване на зъбите.

Освен това когато дентинът – твърдата тъкан, която съставлява по-голямата част от зъба, е изложен на абразивни вещества, чувствителността на зъбите се увеличава.

Специалистката препоръчва също така хората да се отърват от навика да отварят различни опаковки и бутилки и да късат хартия и торбички със зъби. Това може да доведе до нащърбяване на повърхността им.

Дъвченето на кубчета лед също е вредно за емайла, чието увреждането прави зъбите по-чувствителни към топлина и студ и по-малко устойчиви на кариес.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *