Здраве

Анестезиолози учиха младежи как да спасяват хора, изпаднали във внезапен сърдечен арест

Около 10 000 българи годишно биват засегнати от животозастрашаващото състояние

 

НАД 200 ДЕЦА И ТИЙНЕЙДЖЪРИ ПРЕМИНАХА ОБУЧЕНИЕ ЗА ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ НА ПАЦИЕНТИ СЪС СЪРДЕЧЕН АРЕСТ. Домакин на значимата инициатива беше МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, а лектори – д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Ученици от ПМГ „Васил Друмев“, Професионалната езикова гимназия „Д-р Асен Златаров“ и ЧПГ „Аркус – Велико Търново“ и СОУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица, изпълниха големия салон на лечебницата, за да усвоят умения как да реагират, ако се сблъскат с такава ситуация в реалния живот. Обучението бе част от националната кампания „Всеки може да спаси живот“, която се провежда с подкрепата на фондация „Даная“ и Лазар Радков – основателите на дългогодишната акция „Капачки за бъдеще“.

Старта на събитието даде изпълнителният директор на областната болница д-р Даниел Илиев. Той насочи вниманието на учениците към сърдечносъдовите заболявания и напомни колко важна е превенцията. По повод Деня на анестезиологичната помощ медикът поднесе цветя на д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.

„16 октомври е и Световен ден за рестарт на сърцето. Слоганът на кампанията е „Две ръце могат да спасят живот“. И това наистина е така. Над 5,4 млн. души в света са обучени да спасяват човешки живот. Около 1 млн. души в Европа и САЩ годишно получават сърдечен арест, а около 10 000 у нас годишно също получават сърдечен арест. Неотдавна в общественото пространство стана популярен фатален случай на дете в Русе, което почина след удар от мълния по време на футболна тренировка. Ако тогава някой от присъстващите е знаел какво да направи при такава ситуация, може би момчето щеше да е живо“, коментира д-р Маринова.

Тя обясни, че правилната реакция при сърдечен арест започва с позвъняване на телефон 112 за търсене на професионална лекарска помощ. След това трябва да се опитаме да установим контакт с лицето и да проверим дали е в съзнание. Ако човекът не реагира, следва да започнем със сърдечен масаж. Той се прави с две ръце, като отдолу се слага т. нар. доминантна ръка, а натискът се насочва в средата на гръдната кост с цялата тежест, която имаме. Нужни си 120 натиска в минута. Ако има дефибрилатор – няма нищо страшно да се използва, защото съвременните устройва, които са монтирани за обществено ползване, разпознават дали има проблем с дишането и пулса, и ако те са в норма, апаратът няма да пусне електрически импулс и да му навреди.

„Сърцето е един от най-важните органи. То помпи кръв, която циркулира в цялото тяло и снабдява останалите органи с кислород. Най-чувствителният орган от липсата на кислород е мозъкът. Между 3 и 5 минути без кислород му трябват, за да загине или да се стигне до необратими последици. Затова е изключително важно сърдечният арест да се разпознае навреме и да се реагира правилно“, допълни д-р Маринова.

Д-р Лъчезарова демонстрира правилното извършване на сърдечен масаж върху манекен, а след това част от младежите опитаха да повторят животоспасяващата дейност.

Всички ученици в салона бяха с предпазни маски, за да се намали риска от заразяване предвид повишената заболеваемост от коронавирус.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *