Горещи новиниЗдраве

Хаос в аптеките в първия ден на задължителните е-рецепти за антибиотици

Фармацевтите са категорични, че нововъведението измества фокуса от грижата за пациентите

 

ХАОС И НЕДОРАЗУМЕНИЯ СЪПЪТСТВАТ РАБОТАТА НА АПТЕКИТЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА В ПЪРВИЯ ДЕН НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ за антибиотици и лекарства за диабетици.

Работещите в обектите за медикаменти се сблъскват с редица казуси, които възпрепятстват продажбата на необходимите препарати. Според тях новите правила не са добре обмислени, защото са пропуснати обстоятелства, които играят ключова роля в процеса по веригата лекар – терапия – аптека и пациент.

„Един от казусите, с които се сблъсках в първия ден на е-рецептите, беше на пациентка, чийто стоматолог не си е инсталирал програмата за издаване на електронна рецепта за антибиотик и следователно тя не може да си закупи необходимия препарат. Денталният лекар я посъветвал да се обърне към личния си лекар, който на свой ред отказва да издаде е-рецепта, защото не е стоматолог. И така жената започва едно голямо лутане в омагьосан кръг“, разказа Яна Узунова – магистър-фармацевт и управител на аптека „Асклепий” в кв. „Бузлуджа”.

По думите й нововъведението хванало неподготвени и много лични лекари и педиатри.

Така например дошла майка, за да вземе антибиотик за детето си, което е с висока температура, но с хартиена рецепта. В аптеката й обяснили, че вече са в сила дигиталните предписания и цял час жената трябвало да чака, докато джипито издаде електронна рецепта.

„Не е ясно обаче какво ще правим ние в аптеките, ако примерно нямаме ток или интернет и дойде клиент за антибиотик. Има различни странични фактори и обстоятелства, които възпрепятстват работата и ни принуждават да правим компромиси в името на здравето на хората“, заяви Узунова.

Магистър-фармацевтът обясни, че получаването на изписания медикамент става, след като лицето каже ЕГН и датата на предписване.

Задължителните е-рецепти важат за антибиотиците за системна употреба – таблетки, капсули, флакони за вливане и суспензии. Това не включва антибиотични кремове като гентамицин, комбинации между антибиотик и кортикостероид за мазане, както и антибиотичните капки за очи.

„Идеята за регулация на продажбата на антибиотици е добра, но има още върху какво да се работи, преди да влезе в сила. Според европейско проучване България е сред водещите страни по свръхупотреба на антибиотици, но в крайна сметка аз съм убедена, че никой не си ги купува, за да ги складира вкъщи, а просто защото са нужни за терапия“, допълни тя.

Досега е-рецептата бе задължителна само за лекарствата, които се реимбурсират от Здравната каса, и за медикаментите, съдържащи наркотични вещества с жълти и зелени рецепти.

Издаването на дигиталното предписание за препарати не отменя посещението при лекар, тъй като назначаването на медикаменти се извършва след физически преглед.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Хаос в аптеките в първия ден на задължителните е-рецепти за антибиотици

  • „и цял час жената трябвало да чака, докато джипито издаде електронна рецепта“ – електронните рецепти имат една хубава страна. В конкретният случай е можело по телефона да се обади на ЛЛ и да не напуска аптеката. Дали ЛЛ ще си вдигне телефона е друга тема.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *