Горещи новиниОбщество

С празничен концерт и литургия за здраве Козаревец отбеляза официалния си празник

Официалния си празник отбелязаха жителите на лясковското село Козаревец

Съборът на селото традиционно се прави през есента, когато отбелязваме Петковден, в чест на света Петка, чието име носи църквата в селото.

Денят започна с празничната света литургия в храма. Йеромонах Димитрий в съслужие с местни свещеници освети и курбана, приготвен за здравето и благоденствието на всички жители и гости на селото. Свещ за здраве запалиха кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, селският кмет Красимира Колева, кандидати за кметове и общински съветници от селото и околните населени места, много миряни и разбира се, основните организатори на храмовото празненство – представителите на църковното настоятелство, дарители и сръчните възрастни дами от пенсионерския клуб „Здравец“, приготвили традиционния курбан. Десетки бяха жителите и гостите на село Козаревец, които посетиха църквата „Св. Параскева“ в празничния ден.

Тя има почти двувековна история.

Изградена е в далечната 1850 година, разрушена от силното земетресение през 1913-а и въздигната от руините и възстановена през периода 1920 – 1930 година. Днес тя е един от най-красивите храмове в региона, напълно обновена благодарение на одобрен общински проект и с отпуснати средства и допълнителен бюджетен трансфер с министерско постановление. Преди четири години сградата и пространството около нея бяха ремонтирани и облагородени и днес миряните се радват на един приветлив и уреден църковен храм, в който почитат празници и отправят молитви за здраве, мир и спасение.

Тържествата в селото започнаха още в навечерието на храмовия празник, като в читалищната светиня се състоя голям празничен концерт с участието на местни самодейци и едни от най-популярните гост-изпълнители в областта.

На сцената се изявиха талантливите млади певици от горнооряховския дует „Амфибия“ и великотърновската танцова школа „Рали“. Участието на козаревчани също беше на ниво – децата на ДГ „Детелина“, малкият певец Кристиян Симеонов, гласовитата народна певица Елеонора Христова, солисти на групата за народни песни „Авлига“ и разбира се, танцьорите на клуб „Хей-брей“.

„Скъпи приятели, пожелавам ви от сърце здраве, ползотворни начинания и реализирани намерения. Продължавайте с нестихващо вдъхновение да творите и да допринасяте за развитието на социалния, икономическия и културния живот във вашето родно село, превръщайте го в още по-красиво място, работете със сърце и душа за тази кауза и градете своето предстояще с ентусиазъм и позитивизъм. Нека света Петка ви води и напътства в делата ви!“, пожела на козаревчани кметът на общината д-р Ивелина Гецова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *