Горещи новиниОбразование

В Ханой наградиха „Българо-виетнамски речник“, съставен с участието на ВТУ

Автор от българска страна е чл.-кор. проф. Стоян Буров

 

На 12 октомври т. г. в големия оперен театър в гр. Ханой на тържествена церемония бяха обявени резултатите от конкурса на Министерството на външните работи на Виетнам за Деветите национални награди за външна информация. Авторският колектив на Българско-виетнамския речник (Từ điển Bun – Việt (София – Велико Търново: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, 2023, 965 стр., 60 000 думи и словосъчетания), който участва в конкурса по предложение на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, беше отличен с престижната втора награда (първа награда не е присъдена) в категорията „Книги“. Наградата получи доц. д-р Чан Тхи Мин Хоа, която заедно с чл.-кор. проф. Стоян Буров е отговорен редактор на изданието. Наградата включва и парична премия, която ще бъде подарена на едно селско училище в Северен Виетнам.

Авторският колектив е в състав: доц. д-р Чан Тхи Мин Хоа и чл.-кор. на БАН проф. д.ф.н. Стоян Буров – отговорни редактори и автори; д-р Нго Тхи Тхук – преводач, доц. д-р Чан Тхи Хонг Хан, Нгуен Ван Чан, проф. д. н. Пенка Пехливанова от ВТУ, Стоянка Димитрова – виетнамист преводач, и д-р Райна Бенева от СУ.

Речникът е финансиран от Република България като безвъзмездна помощ с решение на Министерския съвет. Той беше подготвен по проект „Подобряване на качеството на обучение по чужди езици чрез модернизиране на инструментите за чуждоезиково обучение“ по споразумение между Министерството на външните работи на Република България и Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Ханой, Социалистическа република Виетнам. Проектът е осъществен и с подкрепата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Като първо редовно издание големият българско-виетнамски речник е принос към развитието на дългогодишните научни и културни връзки между България и Виетнам и е един от символите на приятелството между двата народа.

Предстоят премиери на речника, включително и във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *