Водещи новиниЗдраве

Велико Търново е един от 9-те града в България с безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит

Кампания „Отново в кожата си“

За тежкото заболяване вече има ново лечение, което НЗОК покрива от средата на юли 2023 г.

 

Преди няколко дни стартира записването за безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит на телефон за цялата страна 0885 375 149 всеки делничен ден от 9 до 17 ч.

В инициативата се включат водещи дерматолози от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас. Прегледите ще се осъществяват през целия месец ноември, а час може да бъде записан до 10 ноември.

Във Велико Търново в кампанията се включва д-р Теодора Чолакова от Центъра за кожно-венерически заболявания на ул. „Бузлуджа“ 1.

Консултациите са насочени към пациенти с тежка форма на заболяването, като ще се преглеждат деца и възрастни от 12 години нагоре. В България от заболяването са засегнати около 400 000 деца и 200 000 възрастни. Атопичният дерматит е хронично заболяване, което причинява възпаление, сърбеж и сухота на кожата. Това е една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема, която обикновено започва в детството, но може да се появи и на всяка възраст.

Атопичният дерматит е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот на пациентите. Над 80% от тези, които страдат от тежките му форми, не спят повече от час и половина на ден. Всеки трети пациент с тежка форма развива депресия или тревожност. Същевременно 76% от пациентите са само на локална терапия и имат незадоволителен отговор на лечението си.

Затова кампанията се насочва именно към тези, които не могат да контролират състоянието си и имат нужда от нови възможности за терапия. За пациентите с тежък атопичен дерматит вече има ново лечение, което НЗОК покрива от средата на юли 2023 г. Терапията дава много бърз ефект и пациентите нямат никакъв сърбеж, спят спокойно, нямат нови раздразнения по тялото и ръцете. Качеството им на живот значително се подобрява, и то за кратък период от време.

Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дерматологично дружество.

Във Велико Търново в кампанията се включва д-р Теодора Чолакова от Центъра за кожно-венерически заболявания на ул. „Бузлуджа“ 1.

Снимка: lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *