Спорт

Иван Сираков и Кристина Иванова най-бързи в планинския полумаратон „Хайдушки пътеки“

Националните състезатели по ориентиране Иван Сираков и Кристина Иванова спечелиха полумаратона от програмата на планинския маратон „Хайдушки пътеки“

Надпреварата се провежда по три трасета – четвърт, полу- и цял маратон, всички стартиращи от центъра на града и изкачвайки се към местността Карандила по стръмните склонове на планината, преминавайки през безброй исторически и природни забележителности, както и през най-високия връх в източна Стара планина – връх Българка (1181 м). В състезанието се включват над 500 участници, 225 от които в полумаратона, където се състезават Иван и Кристина.

Преподавателят във Великотърновския университет – Сираков, единствен успя да премине дистанцията от 20 км с над 1500 метра положителна и 800 метра отрицателна денивелация, достигайки финала на хижа „Карандила” за под 2 часа (1:59:59 часа). Той остави далеч след себе си подгласниците си Стилиян Аврамов (Русе) с 2:09:48 часа и Димитър Желязков (София) с 2:11:45 часа. Кристина Иванова, която пък е треньор по ориентиране и учител по физическо възпитание и спорт, премина през трасето за 2:28:42 часа, оставяйки зад себе си Мария Николова (2:33:56 часа) и съотборничката си в СК „Браун Тим“ Валерия Димитрова (2:46:45 часа).

„Това е едно от любимите ми състезания в планината, винаги е много красиво, цветно и с много предизвикателни трасета – стръмни и технични изкачвания и спускания. Вече колекцията ми с победи от това състезание е пълна, тъй като спечелих пълния маратон в първото му издание през 2016 година, през 2022-ра пък бях най-бърз в четвърт маратона, а сега и в полумаратона. Мисля да продължа да участвам, тъй като организацията на състезанието е много добра, а и е едно от последните състезания за сезона“, разказа Иван Сираков.

„Беше много яко, бягах с резерв и можех да се любувам на красивата природа и трасето. Доволна съм от бягането си, особено предвид доста дългия сезон“, коментира Кристина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *