Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Община Горна Оряховица кандидатства за 19 млн. лева за подмяна на печките с твърдо гориво

Най-много са желаещите от Първомайци, Поликраище и Долна Оряховица

 

На последното си заседание Общинският съвет за мандат 2019 – 2023 г. в Горна Оряховица одобри проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Горна Оряховица“ и той вече е подаден в МОСВ от Общинска администрация. Проектът ще се финансира по процедура „За по-чист въздух“ на програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г., насочена към общини с отклонения в чистотата на въздуха.

Сред тях е и Горна Оряховица, като за нея са предвидени до 19 118 990 лв.

Целта е да се подменят печките на твърдо гориво с нови отоплителни уреди. Новият проект обхваща всички населени места в общината. Ако бъде одобрен, между 3000 и 4000 домакинства ще получат безплатно нови отоплителни уреди, с които да заменят старите си печки на твърдо гориво.

В подготовка на проектното предложение външна фирма направи предварителни проучвания, които показват, че близо 80% от домакинствата, които сега използват печки или камини на дърва и въглища, биха ги заменили с алтернативни източници на отопление – климатици, термопомпи, котли и камини на пелети или дървен чипс. Има възможност за изграждане и на фотоволтаици, но те са само за домакинства, които получават помощи за отопление. В анкетите най-активни са били жителите на Първомайци, Поликраище и Долна Оряховица и там желаещите са най-много.

С подаване на проекта започва обявяването и на обществени поръчки за избор на фирма,

която ще управлява проекта, за демонтаж, доставка на различните типове отоплителни уреди и т. н. А след одобряването му и сключване на договор ще започне и набиране на заявления от кандидати за включване в програмата. Това най-вероятно ще стане догодина.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *