Общество

Загробват около 400 000 кокошки от фермата в Дебелец, в която установиха птичи грип

Инспектори на Областната агенция по храните обследват за заразата стопанствата в периметъра на огнището

 

ВСИЧКИ КОКОШКИ В СТОПАНСТВОТО В ДЕБЕЛЕЦ, В КОЕТО БЕ КОНСТАТИРАНО ОГНИЩЕ НА ПТИЧИ ГРИП, ЩЕ БЪДАТ ХУМАННО УМЪРТВЕНИ И ЗАГРОБЕНИ.

Това заяви пред „Борба“ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов. По думите му процесът по ликвидиране на заразата във фермата ще отнеме няколко дни, поради големия брой животни.

Съобщи, че все още не е ясно как болестта е влязла в обекта. За да се предотврати разрастване на инфекцията, инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните от сряда са започнали посещение във всички стопанства, попадащи в наблюдаваната зона. Взимат се проби, които ще бъдат изследвани в централната лаборатория на ведомството в София и най-рано след 2 дни ще бъде ясно дали върлува зараза и в обследваните ферми.

Птичият грип в Дебелец стана повод за извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. По време на срещата бяха одобрени терените, в които да бъдат загробени кокошите. Това са два обекта, съседни на стопанството, намиращи се в землището на градчето. Локациите са подходящи, тъй като отговорят на изискванията за надеждна хидроизолация. Проверка на място е направила комисия от експерти, председателствана от заместник кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

В одобрените терени освен птиците, ще бъдат унищожени и нереализираната продукция, фуражи и др.

За умъртвяването и загробването на кокошките ще се търси външна фирма и предстои от Агенцията по безопасност на храните да обявят спешна обществена поръчка.

Всички дейности ще се документират с протоколи, а около локациите ще се изгради ограда и ще поставят указателни табели. Цялата охрана, както и нужната организация по безопасността на процеса, ще обезпечи Областната дирекция на МВР.

Заради огнището в общините Велико Търново и Дряново вече е в сила забрана за организирането на пазари с птици. Освен това на стопаните се препоръчва отглеждане на домашните пернати на закрито и прецизно изпълнение на мерките за биосигурност.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *