Водещи новиниОбщество

В покрайнините на Търново посрещали бивш кмет с баници, жителите още чакат обещания ремонт

Дервеня започва от там, където свършва асфалтът

 

В покрайнините на Велико Търново, почти в гората и далеч от градския шум на централната част и гъсто населените квартали, също живеят хора, плащат си данъците, но за тях се сещат само по изборите.

И то не винаги.

Дервеня започва от там, където свършва асфалтътВ покрайнините на Велико Търново, почти в гората и далеч от градския шум на централната част
89-годишната Ирина Иванова не може да се примири със състоянието на улицата им.

При тези местни избори не са били уважени от нито една политическа сила, поне да им обещаят нещо и да ги позалъжат. Така се чувстват жителите на дългата изровена улица, носеща името на местността – излъгани и пренебрегвани от всяка местна власт.

От първите жители на Дервеня е 89-годишната Ирина Иванова. Със съпруга си живеят тук от 51 години. Работили в близкия екарисаж и купили мястото от 3 декара. Всъщност те са пример как може човек да се приспособи към средата, а такъв двор като техния не се вижда всеки ден. Той се спуска по стръмния хълм и за да могат да си садят цветя, плодни дръвчета и зеленчуци, целият е направен на тераси с виещи се малки алеи. Жената, удивително пъргава за годините си, е свикнала и без проблеми изкачва стъпалата от едно ниво на друго. Грижи се за градинките, гледа си кокошки и зайци, които също не са до къщата, а няколко тераси по-надолу. Тя повика екипа на „Борба“, за да видим на какъв хал са живущите в този отдалечен край на Велико Търново.

„Тук линейка трудно стига.

Улицата ни никога не е виждала асфалт, само обещават. Още Румен Рашев, като беше кмет, идва тука. С две технички минаха. Много обичал баница и бабите да му направят. Един комшия, малко по-надолу, гледа ярета и от него вземаме мляко. Надпреварваме се ние коя каква баница да направи, дърпана ли, с кори ли. Яде баници, но нищо не направи. Минаха години и досега промяна няма. Излъгаха ни”, нарежда леля Ирина.

А има много за какво да се оплакват хората от Дервеня и да настояват да им се обърне внимание. Пътят или улицата (и аз не знам как да го нарека) става единствено за офроуд. По средата му на места е поникнала гъста трева, на други – стърчат остри камъни. Чакълът, доколкото го има, е насипван от живущите, те са къртили и камъните отстрани, за да се разшири колкото за една кола. За разминаване на две превозни средства и дума не може да става. Движение има, но само от мощни коли, които могат да минат по т. нар. улица, без да си разбият чарковете. Линейки трудно достигат, както се оплака жената, а научих и че няколко от възрастните хора са трудноподвижни. Такси да се съгласи да отиде там, е изключено. И всичко това по пътя на туристите, тъй като през Дервеня се стига до хижа „Божур”. Редовно минават планински колоездачи, не са рядкост и групите чужденци, за които състоянието на улицата навярно е екзотика. Голям проблем са и многото скитащи бездомни кучета, бяхме предупредени да си носим тояжки, защото налитат. Улично осветление има само донякъде.

Дервеня е със собствена атмосфера, която повече напомня балканските махали.

Много лози и асми, тикви и кратунки са се вплели в мрежите, екзотичен хинап ръси плодовете си през оградата на хубава и стегната къща. Есенна идилия. Нелицеприятните белези на цивилизацията обаче не са подминали и Дервеня. Мръднеш ли малко встрани от пътя, сред дърветата има паркиран кой знае от кога трабант. В няколко от къщите дремят изоставени и готови за скрап коли, но си стоят с години, защото едва ли някоя автоморга ще се съгласи да качи машината си дотам.

Въпреки всички неуредици на Дервеня е оживено, жителите никак не са малко, броят на къщите също, някои от тях реновирани и красиви. Пенсионери са 15 души и не са сами. За тях се грижат деца и внуци. И не е чудно, че в Дервеня се завъртат доста млади и в трудоспособна възраст хора. Въздухът е чист, гледките – изумителни, само да беше оправена тази улица…

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *