Приложение Полски Тръмбеш

Директори на търновски училища подариха дрон на СУ „Цанко Церковски” за 150 г. образователно дело

Тържеството предизвика бурни аплодисменти в препълнения салон на читалището

 

БОГАТА И РАЗНООБРАЗНА ПРОГРАМА ПОДНЕСЕ ЕКИПЪТ НА СУ „Цанко Церковски”

по случай патронния празник на гимназията и 150 г. от началото на образователното дело в община Полски Тръмбеш. За двойния празник директор Стефка Трайчева бе поканила свои колеги от областта. Голямата изненада дойде от директори на търновски училища, които подариха на средното училище в Полски Тръмбеш дрон и останаха очаровани от интериора в учителската стая и кабинета на директора, които са боядисани в синьо и циклама. Освен многото лакомства училището бе подготвило за гостите и годишника „Стъпки” за миналата учебна година с всички събития, участия на младите огнеборци, на клубовете по интереси и др.

Повечето от гостите за пръв път дойдоха в тръмбешката гимназия и така уважиха поканата на ръководството. В инициативата за дрона се бяха включили директорите на елитните търновски училища П. Иванов, А. Гушев, Д. Борисова, В. Николов, Генади Иванов, Д. Кузманова, К. Котларска, М. Желязкова, См. Тодорова, Сн. Михова, Ц. Кирова, а повечето от тях присъстваха лично на празника.

Празничният ден започна в сградата на училището с изложба от рисунки, посветени на патронния празник на училището. Децата се занимават факултативно с изобразително изкуство и в клуба по интереси под ръководството на учителката Надя Дончева. Тя представи рисунките, които бяха показани за пръв път във фоайето на училището. Образи на царе, животни, цветя и най-различни сюжети бяха претворили малките художници. Гостите за пръв път видяха и творбата на шестокласничката Никол Георгиева, с която тя е спечелила първо място на международна конференция в Румъния. Ръце, които държат животни, и огромно око на фона на планински поток бе посланието на Никол.

БОГАТА И РАЗНООБРАЗНА ПРОГРАМА ПОДНЕСОХА УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ

в препълнения салон на читалището в Полски Тръмбеш. Водещ на тържеството бе преподавателят по английски Благовест Христов, който имаше двама помощници – ученик от миналото, преди ерата на интернет, и ученик от съвремието, който не оставя телефона си. С хумор и любопитни разкази за миналото и днешното училище премина празникът, а мултимедия показа патрона Цанко Церковски, чиито 154 г. от рождението празнува училището на този 16 октомври. Изпълнения на мажоретния състав, песни по стихове на Цанко Церковски, песни на трите изявени певици от гимназията – Румяна Христова, Марисвет Тодорова и Любомира Кирилова, предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. На празника пяха и народните певици от училището Калина Колева и Емилия Петрова. Между изпълненията Благовест Христов разказа историята на образователното дело, чието начало е сложено през есента на 1873 г. в зимник в село Полски Тръмбеш. Нямало условия, но ентусиастите успели да съградят и открият прогимназия и после гимназия. В старата сграда днес се намира Историческият музей. Новото училище в Полски Тръмбеш е открито през 1981 година, а днес в него учат над 700 деца. Директорът Стефка Трайчева разказа за делото на Цанко Церковски прочувствено и вдъхновено, като подчерта, че учителите и учениците се сменят, но институцията остава за поколенията.

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ ПОДНЕСОХА ЛИЧНО МНОГО ГОСТИ,

сред които бе и инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието, а с нея бяха и експерти от институцията. На празника имаше учители и директори от Свищов и Горна Оряховица. Сред скъпите гости бе и Веселин Маринов, учил в тази гимназия и почетен гражданин на родния си град.

Най-голямата изненада бе в края на тържеството, която изправи на крака всички в салона на читалището. Родители, учители и ученици заедно изпълниха местен народен танц.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *