Приложение Полски Тръмбеш

Национален събор надпяване „Авлига пее“ – извор на непреходната сила на българския корен и дух

Народно читалище „Мита Стойчева 1900“, с. Обединение, община Полски Тръмбеш, успешно изпълни проект „Съхранение и популяризиране на Национален събор надпяване „Авлига пее“. Партньори по проекта бяха Община Полски Тръмбеш и кметство Обединение.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“, договор N LI-2022-39 15/08/2022 г.

По проекта бяха закупени театрални прожектори, които гарантират по-добра осветеност, формиране на сценично пространство и сценична изява на самодейците. Шатра – за журито, видео- и фотозаснемане. Изработени са рекламни материали.

Българските традиции и фолклор оживяха в дните от 30 юни до 2 юли 2023 година в село Обединение, община Полски Тръмбеш, където се проведе ХVІІІ национален събор надпяване „Авлига пее“.

Представяне и популяризиране на изворния фолклор събра 2130 участници, от които 123 певчески групи, 97 индивидуални певци, танцови състави от всички фолклорни области на България и при силен интерес на публиката. Голяма гордост в този фолклорен проект са 53 от индивидуалните участници, които са деца на възраст от 5 до 15 години. Групите и индивидуалните изпълнители се състезаваха в песенния български фолклор, като едната песен задължително бе на Мита Стойчева.

Изготвен бе видеофилм, който отразява най-интересните моменти от изпълненията на участниците. Достъпен е в Ютуб на канала на Национален събор надпяване „Авлига пее“. На страницата на събора във Фейсбук има също така линк към филма.

По време на събора бяха направени и много снимки, които запечатаха избрани моменти от събитието и които ще съхраняват местната култура за поколенията.

В продължение на осемнадесет години създаваме и утвърждаваме една богата културна традиция в областта на автентичния фолклор, чрез събора надпяване. Той ще даде възможност да продължим да надграждаме нашите добри традиции в областта на българската народна музика и песен. Фолклорът е онзи вечен стожер на националния дух, без който е немислимо както миналото, така и настоящето, а още повече бъдещето.

Ако обичате българския фолклор и желаете поле за изява, ще се радваме да ви приветстваме на сцената в с. Обединение или просто да бъдете наш гост и да се насладите на колоритните изпълнения на участниците в новото 19-о издание на ежегодния Национален събор надпяване „Авлига пее“ през 2024 г.

Екип за управление на проекта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *