Приложение Полски Тръмбеш

Рачо Илиев – учител, краевед, журналист и музикант

Рачо Илиев Христов е роден и израснал в Полски Тръмбеш, тук протича жизненият му и творчески път

Роден е на 16 май 1930 г. в семейството на Илия и Христина Христови в Полски Тръмбеш. Средно образование завършва в родното си място. Полувисшето си образование завършва в Шуменския институт за подготовка на прогимназиални учители „Д-р Петър Берон„ със специалност „Естествени науки”. Завършва висше образование в СУ ”Климент Охридски” със специалност „Икономическа география, история и геология”.

Като млад учител в с. Обединение започва да се занимава с изследователска дейност. Свързва живота си с Марийка Илиева, която е начален учител. Имат две дъщери – Милена и Христина. От 1954 до 1990 г. работи като учител в Обединение, Козловец, Каранци, Виноград, Полски Тръмбеш.

През 1968 г. е избран за председател на Народно читалище „Отец Паисий” и е избиран на този пост до 1986 г. От 1979 г. до 1986 е редактор на общинския в-к „Подем”, а по-късно и на сменната страница във в-к „Борба” – Велико Търново.

Любимо занимание на Рачо Илиев е музиката, свири на саксофон.

Съседите не се сърдят, те са свикнали със следобедната музика на Даскала. След години любимият инструмент ще събира прах – не достига въздух в гърдите. Но пишещата машина още дълго ще бъде негов другар, защото смята, че е длъжен на родната история.

Публикувал е над 840 статии в регионалния и националния печат. Публикациите са по различни обществени проблеми. Автор е на 9 книги. През 2021 г. дъщерите на Рачо Илиев направиха дарение на читалищната библиотека в Полски Тръмбеш от близо 100 тома негово творчество.

През целия си живот развива активна краеведска дейност, обхващаща миналото на Полскотръмбешкия край, бита и културата на населението, родовите корени, просветното дело, социално-икономическото развитие на края. Има заведен свой личен фонд като учител краевед от 1989 г. в Държавния архив във Велико Търново. От 2002 година е член на Съюза на краеведите в България, а от 17 април 2004 г. е член на Съюза на независимите писатели в България. За особени заслуги и 50 години творческа дейност с Решение на Общинския съвет е удостоен със званието „Почетен гражданин на Полски Тръмбеш” през 2005 година. За дългогодишната си краеведска дейност през 2007 г. получава званието „Заслужил краевед”.

Рачо Илиев до последно работи и издирва материали за следваща книга. Отива си от този свят на 21.12.2010 г.

Даскала остава в съзнанието на своите съграждани с благата усмивка на лицето, с желанието да помогне и да бъде полезен. И с неговите думи „Искам да съхраня миналото и да го запазя за бъдещето”.

Маргарита ХРИСТОВА

Сн. архив

One thought on “Рачо Илиев – учител, краевед, журналист и музикант

  • Аз съм негов възпитаник. Той насади в моето детско съзнание любовта към географията. Тази любов в по късен период от моят живот стана причина да завърша Морско училище специалност Корабни машини и да обиколя няколко пъти света. Благодаря ти за всичко учителю. Пътувах много години и видях мног страни и народи. Голямата му дъщеря Христинка ми е съученичка до 8 клас в основното училище на село Обединение. Дано стигнат до теб моите искрени благодарности въпреки че си вече толкова далеко. Мир на праха ти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *