Водещи новиниСъдби

Баба Цонка скита по чорапи и продава праз, за да преживява

От месец възрастната жена живее на улицата и се надява скоро да си вземе квартира

 

72-ГОДИШНАТА ЦОНКА ВАСИЛЕВА БЕДСТВА ПРЕД ПОГЛЕДА НА ДЕСЕТКИ МИНУВАЧИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Самотната жена от две седмици продава по чорапи праз лук в района на градския пазар, от който била изгонена, защото няма възможност да плаща наем за щанд. Намерила си местенце до тротоара и по цял ден чака някой да я съжали и да купи от нея. Живее в междублоково пространство, няма покрив над главата си, няма дрехи, обувки и не си спомня кога последно е яла три пъти на ден.

Цонка е родом от Разградско, но идва снаха в търновското село Беляковец. Дълги години живее със съпруга си, но се развеждат.

Работила е в „Битова електроника“, НВУ „Васил Левски“, в разсадник и на много други места. Не й достигнал обаче стаж, за да се пенсионира с прилична пенсия, а взема такава за старост. Известно време успявала да се справя сама, живяла в дом за стари хора, но напуснала и така се озовала на улицата. Има две дъщери, но те й казали, че не могат да я приберат в техните домове.

„Купувам праз от магазина и после го препродавам за по 70 стотинки на бройка. Наскоро се случи за един ден на купят три бройки. Рядко хората се спират да говорят с мен. Всеки е зает с неговите проблеми. Не обвинявам никого, живея ден за ден, докато ми е писано. Досега времето беше топло, но се застудява и не знам как ще оцелея“, казва старицата.

Дълго време разпитвала за евтини квартири, но все удряла на камък. Собственици на стаичка й предложили да се нанесе срещу 120 лв., но искат да предплати за един месец напред и сумата става непосилна за нея. Събира пари и се надява, че когато това стане, квартирата все още ще е свободна.

„Да си имам покрив над главата, мивка, баня… Сега няма даже къде да си измия ръцете. Да си имам местенце, в което да се скрия от предстоящия студ…“, размишлява възрастната жена.

Допълва, че вероятно минувачите я мислят за психично болна, като я видят боса по улиците, и затова я подминават. „Съвсем добре съм си с главата. За щастие, съм здрава, само краката ме болят и бъбреците се обаждат“, споделя Цонка.

Не се надява на помощ от държавата и общината, затова не отишла и да гласува. Разбрала, че отново има избори, от плакатите с кандидати за местната власт.

„Не виждам смисъл да гласувам. Моят глас няма да промени нищо. Цялата държавата е съсипана от партиите. Богатите станаха още по-богати, а бедните – просяци. Нека поне направят приюти за хора, останали без дом“, казва тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

28 thoughts on “Баба Цонка скита по чорапи и продава праз, за да преживява

 • Социалните служби какво казаха?

  Отговор
 • Срам за семейството. Ще платя 1 месец наем предварително за нея.

  Отговор
 • Срам за обществото, в такива ситуации може всеки да изпадне, може ли организацийте да отхвърлят една човешка съдба по такъв долен начин. Представете си вашите Майки в това състояние. Всеки има повече отколкото му трябва. Нека се обедини за тези хора, те не заслужават това. Те са давали на общество и държава.

  Отговор
  • Всеки от нас може да мине и да си купи праз 😊 и да остави повече пари!

   Отговор
   • Искам да й изпратя ботуши на теб мога ли да ги изпратя да й ги дадеш?

 • Била е в старчески дом, защо е напуснала.

  Отговор
  • При положение, че не може да си позволи 120 лв за стая, дали може да си позволи старчески дом!?

   Отговор
 • Може ли телефон за връзка искам да помогна с каквото мога

  Отговор
 • Кой номер обувки носи ? Как не се сетихте това да напишете ?!

  Отговор
 • Къде може са се дарява ,за баба Цонка?

  Отговор
 • Да,така е в нашата държава.
  Във ДГ децата получават доста голямо количество храна,която много често отива в кофата за отпадъци защото те са малки и не могат да поемат всичко.Имат допълнително плодове и млечни продукти , по програми ,които много често за да не се хвърля се нарушават заповедите и се дава за дома.
  Децата все пак имат родители,а много често възрастните нямат близки, или са изоставени.
  За една държава каква е се съди по това как се отнася към възрасните хора.
  Децата виждат,какво правят и как се държат възрастните,утре те ще изоставят или ще скитат като изоставени възрасни.
  Няма застраховани, всеки може да бъде на мястото на тази възрастна дама.

  Отговор
 • Лелее във каква държава живеем ,и какви дъщери има само срамота възрастна жена без обувки без покрив без семeйство срамота 😞,как мога да помогна може ли връзка ,кой номер обувки носи

  Отговор
 • Може ли координати за връзка?
  Благодаря предварително!

  Отговор
  • Обикновено е на спирката пред съда или малко по-нагоре по ул. „България“ – между блоковете на номера 6-8 или някъде наблизо.

   Отговор
 • И аз бих искала да се включа и помогна. Как може да стане това?

  Отговор
 • Някой ангажирал ли се е да помогне? Ще се включа с някаква сума. Дрехи и обувки също можем да съберем.

  Отговор
 • Как може да се помогне ?
  Моля за информация 🙁

  Отговор
  • Обикновено е на спирката пред съда или малко по-нагоре по ул. „България“ – между блоковете на номера 6-8 или някъде наблизо.

   Отговор
 • Кажете как, и къде да дадем, за да помогнем…ако само пишем тука и няма отговор, няма да помогне на никой. Срам за нейното семейство… как може така!!!!

  Отговор
  • Обикновено е на спирката пред съда или малко по-нагоре по ул. „България“ – между блоковете на номера 6-8 или някъде наблизо.

   Отговор
 • Срещнете се лично и я попитайте защо доброволно напусна старческия дом , където получаваше всичко,от което в момента се нуждае!

  Отговор
  • Вие ако знаете отговора – бихте ли споделили? Дори инкогнито? Може би познаването на проблемите ще помогне за решаването им?

   Отговор
 • A v toq grad samo murtvi dushi li ima????!!!!!
  Na mqstoto na neq zaslujavat da sa vsichki ,koito pliuqt kolko losho bilo prez komunizma,ot koido osht cocat,dokato cocat ot nego!!!!

  Отговор
 • Може ли някакви координати на някого от В. Търново, тъй като аз също бих искала да помогна, но не съм от града.

  Отговор
 • Как може да спи спокойно човек, когато майка му е в нищета, гладна и на студа? Не трябва да се нарича човек. Ако мога да помогна с нещо готова съм да го направя.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *