Здраве

Безплатни психологични изследвания за тревожност и депресия ще се проведат във В. Търново

НА 13 НОЕМВРИ В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ БЕЗПЛАТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ТРЕВОЖНОСТ И ДЕПРЕСИЯ.

Консултациите се организират от д-р Анета Мишева, психотерапевт и специалист в областта на медицинската психология. Инициативата е вдъхновена от Световния ден за борба с инсулта, по чийто повод в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ имаше безплатни неврологични прегледи.

„Д-р Евгени Недялков направи десетки профилактични прегледи на пациенти. Той посочи, че овладяването на стреса, депресията, гнева и безпокойството е изключително важно за предотвратяване на инсулта. По данни на здравното министерство 6,2% от българското население страда от депресии и афективни разстройства, в т.ч. и тревожност“, заяви д-р Мишева.

Специалистката уточни, че съвремието ни е изпълнено с редица кризи – личностови, здравни, политически, икономически и др., които ни изправят пред предизвикателства.

Резултатите от големи научни проучвания алармират, че настоящите психологически и социални ефекти се очаква да засегнат психичното здраве на групи от хора с или без психично заболяване. Очаква се повишаването на симптомите на тревожност да са като приспособителна реакция в отговор на стреса, както и като психични заболявания от спектъра на тревожните разстройства и депресиите, както и увреждащо поведение, свързано със злоупотреба с алкохол, психоактивни вещества, хазарт и самоубийства, пояснява тя.

„Тревожността е страх без ясно видим или без основателно ясно видим обект. Манифестира се със субективно изживяване и органна симптоматика – разстроено дишане, учестена сърдечна дейност, зачервяване, изпотяване, тремор, световъртеж, промени в съня, често уриниране, болки в стомаха и др., и поведенчески промени. Тревожността още е негативна стенична емоция, заредена с много енергия и има за цел да подтикне човека към поведение. Депресията е болестно състояние, което се отключва по най-различни причини. Характерно е и сезонното зачестяване през пролетта и есента“, обясни д-р Мишева.

По думите й жените са по-податливи на депресия от мъжете. Това състояние се развива и по-често при младите, отколкото при хората в активната възраст. Личностното разстройство се среща често и при безработни.

Безплатните консултации с д-р Мишева ще се проведат от 10:00 до 14:00 ч. в кабинет N 8 в Медицински център „Аркус“ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Необходимо е предварително записване на телефон 0888 936 449.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *