Водещи новиниКултураСъдби

Направиха филм за световноизвестния учен и знаков преподавател на ВТУ Казимир Попконстантинов

Верен на идеята си да прави документални филми за знакови преподаватели на ВТУ и известни учени, режисьорът Станимир Трифонов е готов с лентата за учения от световна величина проф. д-р Казимир Попконстантинов.

Той е и сценарист на филма, а оператор е Александър Крумов. Проектът е с подкрепата на програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново и със съдействието на Великотърновския университет.

Филмът портрет на Казимир Попконстантинов е сниман това лято във Велико Търново, с. Пчелище, където живее археологът, и във Велики Преслав по време на разкопки, на които е ръководител. За него говорят ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров, съпругата му Росина и приятелят му проф. Анчо Калоянов.

Казимир Попконстантинов
  Казимир Попконстантинов

Работното заглавие на филма е „Казимир“ – кратко като име на опера, шегува се Станимир Трифонов, а премиерата ще е през януари 2024 г. във Велико Търново.

Дългогодишният преподавател и ръководител на катедра „Археология“ във ВТУ само преди година получи поредното си голямо признание за проучването и опазването на средновековното ни културно наследство – „Златен век – огърлие“ на Министерството на културата.

81-годишният археолог Казимир Попконстантинов не спира с разкопките и уникалните си открития, които изпълват дълъг списък. От 23 години живее в с. Пчелище със семейството си, далеч от шума и суетата на големия град. Световноизвестният учен е специалист по Ранновизантийската епоха и Българското средновековие до 15-и век, с изумителни постижения в областта на епиграфиката, постоянно търсен при разчитането на надписи върху оброчни камъни, стенописи и т. н. Не по-малък е интересът му и към християнската археология.

Придобива световна слава през 2010 г. със сензационната си находка на о. Свети Иван – реликварий с частици от мощите на св. Йоан Кръстител.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

3 thoughts on “Направиха филм за световноизвестния учен и знаков преподавател на ВТУ Казимир Попконстантинов

  • Само така. Филм за ченгето. Дето преди 10-ти се казваше Константинов, а след 10-ти вече се казва Поп-константинов.

    Отговор
  • Агент Димов (Станимир Трифонов) прави филм за агент Методи(й). Халтурата е жива, ДС се е погрижила за това. Няма гузна съвест, няма молитва за прошка. Само парвенющина.

    Отговор
  • Обявеният от Комисията по досиетата агент Димов (Станимир Трифонов) прави филм за обявения от комисията агент Методи(й) (Попконтантинов).

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *