Водещи новиниСъдби

Настаниха баба Цонка, която трогна цяла България, в приют за бездомни

72-годишната жена ще прекара зимата на сигурно и спокойно място

 

ИСТОРИЯТА НА СКИТАЩАТА БОСА И БЕЗ ДОМ БАБА ЦОНКА РАЗВЪЛНУВА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ от цялата страна и предизвика светкавична реакция от страна на областна дирекция „Социално подпомагане“.

Старицата беше настанена в общинския приют за бездомни хора в Горна Оряховица, където вече се радва на спокойствие, топлина и добрина от екипа на институцията. В звеното жената получава не само подслон, но и задоволяване на базисни нужди като храна, хигиена и т.н., индивидуална подкрепа и вяра, че лошото вече е останало зад гърба й.

След публикуването на статията миналата седмица

с нас се свързаха много хора, които пожелаха да дарят обувки, дрехи, храна и средства за наемане на квартира на 72-годишната баба. Сред тях бяха бивши евродепутати, бизнесмени, юристи, общественици, младежи, чужденци, заселили се у нас, и т.н. Всичко те търсиха контакт с Цонка, за да й помогнат да излезе от безизходицата. В писмата си споделиха, че е невъзможно да останат апатични към житейската драма на пенсионерката.

Служители на областна дирекция „Социално подпомагане“ посетиха два пъти Цонка

и успяха да я убедят, че за момента най-доброто за нея е да постъпи в приюта за бездомни в Горна Оряховица, след като не желае да влезе в дом за стари хора във Велико Търново. В петък следобед тя беше настанена в социалното звено в железничарския град и към понеделник се чувства спокойна в новата обстановка, заяви пред „Борба“ управителят на приюта Силвия Райкова.

„Обитава стая с още една жена. Адаптира се към живота в приюта. Има си легло, собствено пространство, получава храна и всичко необходимо, за да се чувства като вкъщи. Тя има право да остане в приюта до 6 месеца. Тоест ще изкара зимата при нас“, коментира шефката на институцията.

Всеки, който желае да дари дрехи, обувки, средства и каквото прецени за Цонка, може да се свърже с управителката на приюта на телефон 0888 398 031.

Казусът с бездомната старица провокира в обществото бурна дискусия относно необходимостта от приюти за хора, останали без покрив над главата си. В областта има само три такива локации, от които само една общинска, тази в Горна Оряховица. Останалите са център „Промяна“ към Евангелската петдесятна църква в железничарския град и приютът на Христо Атанасов в село Леденик. Тоест общо местата за бездомни в региона не надхвърлят 50 – 60 легла.

Редица проучвания сочат, че България върви стремглаво към криза с бездомници.

Няма точна статистика за броя несретници у нас, но е ясна крещящата нужда от социални звена, които да поемат грижата за тях. Критичният период за останалите без подслон е зимният сезон. В мразовитите дни те стават обект на работа на спешните медици след подадени сигнал на телефон 112 за измръзнали по улиците хора. В болниците поемат за няколко дни грижата за тях, но не могат да ги задържат дълго време. Още повече че голяма част от бездомниците са здравно неосигурени и лечението им остава за сметка на клиниките.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *